Новата касова бележка за горивата в сила от 1 март

Фискалният бон вече ще показва данъците и надценката на бензина и дизела

Новата касова бележка за горивата в сила от 1 март

Седмица след като обеща касовите бележки да посочват данъците и надценката на горивата, финансовият министър Владислав Горанов публикува проектонаредбата, с която ще се въведе промяната.

Обещанието на Горанов бе част от поредицата мерки на управляващите да успокоят социалното напрежение след започналите протести, насочени включително срещу високите цени на горивата.

Идеята е новата касова бележка да е факт на 1 март 2019 г. В края на март 2019 г. влизат в сила и други промени, свързани с касовите апарати, включително въвеждането на QR код на фискалните бонове, но те важат за всички регистрирани по ДДС фирми.

Бензиностанциите трябва да отпечатват във фискалния бон информация за размера на ДДС, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупната цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

"Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца", посочват от финансовото министерство.

Предлага се информацията да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива.

Изменението ще важи не само за обикновените бензиностанции, но и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет, уточняват от МФ.

Търговците на горива имат срок до 28 февруари 2019 г. да се съобразят с промяната. Необходимата настройка на софтуера ще струва на търговците около 200 лв. на обект, сочат сметките на МФ.

Досега не са се появили коментари от заинтересованите страни доколко мярката е технически изпълнима в срока до края на февруари. Срокът на общественото обсъждане е до 21 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?