Новата коалиция в Австрия щяла да е проевропейска

Себастиан Курц

Лидерът на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц заяви, че коалиционните преговори между неговите консерватори и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) са в "заключителен етап" и предлагат гаранции, че следващото правителство ще бъде проевропейско, предаде Ройтерс.

Курц изведе АНП до победа на парламентарните избори през октомври, заемайки твърда позиция към имиграцията, която често съвпада с тази на наредилата се на трето място АПС, отбелязва Ройтерс.

Крайнодясната партия се отказа от призива си Австрия да последва примера на Великобритания, като свика референдум за излизане от Европейския съюз. Сега АПС казва, че е проевропейски настроена, но е критична към ЕС и иска да предотврати по-нататъшна политическа интеграция.

"За президента и за мен бе важно новото правителство да има проевропейска ориентация. От моя гледна точка това е гарантирано", каза Курц след среща с държавния глава Александър ван дер Белен.

Лидерът на АНП изрази увереност, че коалиционното споразумение ще бъде постигнато преди Коледа.

Сред точките, по които вече има съгласие, е преместването на някои отдели на външното министерство, отговарящи за европейските въпроси, към канцлерството, което ще бъде оглавявано от Курц, каза източник, запознат с преговорите.

Въпросите, които все още се обсъждат, включват това до каква степен ще се улесни свикването на референдуми. Постигнато е съгласие за забрана на допитванията за напускане на ЕС, заявиха запознати с преговорите източници.

Споразумението също така ще гарантира подкрепа за санкциите на ЕС срещу Русия - като защита против проруската позиция на АПС.

Въпросът за министерските назначения още не е решен. Министерствата на външните работи, отбраната и вътрешните работи сигурно ще бъдат дадени на АПС, каза обаче един от цитираните източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа