Новата методика за плащане на НЗОК се посреща с изненада и резерви

Новата методика, по която НЗОК планира да плаща на болниците от догодина, се оказа, че не е съгласувана предварително с болнични директори и по нея има много неясноти. В съсловието се бунтуват срещу въвеждането на допълнителни лимити, които според юристи пък нарушават конкурентната среда между лечебните заведения . В четвъртък от Българския лекарски съюз и директори на болници коментираха пред Mediapool, че промените не са обсъждани предварително с тях.

Д-р Динчо Генев от Национална асоциация на лекарите от болничната помощ, който е директор на болницата в Харманли коментира, че в новата методика има много неясни моменти.

Той има резерви, че новите лимити на болниците ще бъдат изчислени правилно на база данните от предходни години. “Именно на този исторически принцип болницата ни в момента е недофинансирана. Сега получаваме по-малко средства отколкото когато болницата беше без отделение по анестезия и интензивно лечение. Получаваме по-малко средства, отколкото когато работехме по 50 пътеки, а сега работим по над 70 пътеки. Ако в момента ние дадем заплата, която се изисква според Колективния трудов договор при 182 души персонал, парите, които ми ги отпускат като бюджет от НЗОК на месец, не могат да ми стигнат, за да покрия фонд работна заплата“, коментира той.

“Същевременно са ни поставени изисквания по отношение на стандартите- определен брой лекари, медицинска техника, освен това ни се изисква обем дейност и ние ги изпълняваме, но те не ни се заплащат“, заяви той. “Попадаме в един параграф 22. Вие сте изпълнили нещата, но ние не ви даваме парите. Като не ви даваме парите, вие не можете да изпълните тези обеми и в резултат на това ние ще ви отнемем от нивото на компетентност“, коментира Генев.

Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването Димитър Димитров отказа да коментира методиката, тъй като не е бил поканен от касата, за да се запознае с нея и обяви, че е под достойнството му на директор да коментира “нещо, което е качено на сайтове“.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов обяви, че съсловната лекарска организация тепърва ще се запознава с документа и ще излезе със становище по него. “Ако изобщо може да се каже, че методиката е обсъждана с нас, имаше една среща, на която присъства наш експерт, но на нея нещата не са обсъждани в такава конкретика“, заяви Райчинов.

Междувременно от Центъра за защита правата в здравеопазването излязоха със становище, че определянето на квоти по клинични пътеки, което е залегнало в методиката, противоречи на текстове от Закона за здравното осигуряване и Закона за защита на конкуренцията. В чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията има забрана на предприятия с господстващо положение, за каквато може да се счита НЗОК, да прилагат различни условия за един и същи вид договори с партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти. Освен това от центъра смятат, че има нарушение на чл. 5 от Закона за здравното осигуряване, който гарантира равнопоставеност на изпълнителите на медицинска помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България