Новата опера в Пловдив ще струва около 50 млн. лв.

Новата опера в Пловдив ще струва около 50 млн. лв.

Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална концертна зала, която ще стане част от емблемата на града. Това каза министърът на културата проф. Велислав Минеков след среща с кмета Здравко Димитров и представители на фондация "Дом за пловдивската опера".

Според Минеков, ако има възможност да се реализира със съвременна архитектура и акустика, какъвто проблем има във всички зали в България, ще е успешна музикална зала не само в у нас, но може би една от най-добрите в Европа.

Министърът на курлтурата отбеляза, че операта е институт с голямо значение, който може да бъде изключително печеливш. И ако направим това нещо в Пловдив, ще привлечем внимание на много от тези, които ползват т.нар. "оперен туризъм" - една от най-скъпите форми на туризъм по света, каза още Минеков.

Министърът на културата твърди, че има няколко варианта за място за сградата, три от които определи като достатъчно представителни.

Той добави, че ще трябва да се използват всички форми за избор на място - с обществено обсъждане, с помощта на общината, както и да се започне с международен конкурс, който да се случи в началото на следващата година.

Има вероятност обектът да струва, по предварително предвиждания, не повече от 40 - 50 милиона лева, каза Минеков. Уточни, че средствата могат да бъдат както от държавата, така и да се участва с проекти по различни програми и да се търсят европейски средства.

На срещата е решено да се подпише тристранен меморандум-споразумение, след което в най-скоро време да се изготви план с конкретни стъпки за изпълнение на каузата Пловдив да има опера, добави министърът на културата.

Когато има меморандум, утре аз и той дори да не сме на тези постове, ще се спазват стъпките, коментира Здравко Димитров.

Самият факт, че има такава среща във формат министър - кмет и представители на фондацията, говори, че тя е била ползотворна и намеренията са сериозни, добави кметът.

Той уточни, че тема на разговорите са били ремонтът на концертната зала в сградата на бившия партиен дом, където досега се помещаваше операта, а сега се ползва като Дом на културата, и Тютюневия град.

Споделяне

Още от България