Новата парламентарна коалиция "Не на електронния вот"

Парламентарните сили възнамеряват да отменят дистанционното гласуване в "12 без 5"

Новата парламентарна коалиция "Не на електронния вот"

Отмяна на електронното гласуване и обезсмисляне на машинното се превръща в обединителна кауза за всички пет парламентарно представени сили. По неофициална информация на Mediapool, управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединените патриоти" подготвя промени, чрез които да се отмени въвеждането на електронен вот чрез преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, които ще бъдат внесени "по- нататък във времето".

Управляващите казват, че предложението "може да бъде подкрепено и от опозиционните БСП и ДПС, а "Воля" в крайна сметка няма значение, макар че те винаги гласуват правилно".

Депутати от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че не възнамеряват да правят кой знае колко големи промени в изборния закон, а "семпло и обрано" ще отменят електронното гласуване, докато машинното гласуване ще остане, но "силно преформатирано".

Аргументите за отмяна

Основание за решението ще бъде докладът на ЦИК до Народното събрание. , предлагащ е-вота да бъде отменен. Заключенията на изборната администрация се базират на проведените до момента симулации на този вид гласуване, както и на констатираната невъзможност за въвеждането му преди да бъде въведена електронна идентификация на гражданите у нас.

ЦИК посочва, че трябва да се осигури възможност за поетапна реализация на системата за дистанционно електронно гласуване с повече пилотни проекти - до момента, в който ще могат да бъдат създадени достатъчно гаранции за сигурност и стабилност на резултатите от този начин на гласуване.

Най-голямата пречка за електронно гласуване е липсата на електронна идентификация на гражданите. По закон е предвидено всеки българин да има такава, а тя да е внедрена в българските лични документи. Първоначално това трябваше да е факт от 1 януари 2017 г. След като не се случи, срокът бе удължен на два пъти първо до 1 януари 2018 г., а след това до 1 януари 2019 г.

МВР обяви една обществена поръчка, но в края на миналата година тя беше прекратена и оттогава не се е чуло да има движение по темата.

ЦИК изтъква в доклада си, че е-вотът не е защитен от хакерски атаки.

Друга пречка, която обаче не е записана в документа, е изработването на регистър на избирателите – нещо, което депутатите упорито отказват години наред.

Такъв регистър трябва да се направи след въвеждането на активна регистрация и експертите по изборно законодателство смятат, че чрез него ще се прочистят т.нар. мъртви души в избирателните списъци.

"Дори всичко друго да е направено – да има електронна идентификация и системата да бъде изключително прецизно защитена, раздутият брой на избирателите дава възможност за "легални злоупотреби", които ще компрометират добрия инструмент – е-вот", коментират експерти пред Mediapool.

Как ще бъде "опраскано" и машинното гласуване

Междувременно в доклада на ЦИК е констатирано също, че е-вотът и машинното гласуване ще оскъпят организирането и произвеждането на избори, както и ще забавят чувствително процесите по отчитане на резултатите.

Членове на ЦИК, пожелали анонимност, разказаха пред Mediapool, че преди написването на документа неговите изводи са консултирани неофициално както със законодателната, така и с изпълнителната власт. "Все пак в ЦИК експертите са политическа квота, така или иначе. Ние трябваше да изговорим с нашите партии изводите, те са запознати с тях и ги одобряват", признават от комисията.

Което означава, че народните представители най-вероятно ще зачеркнат и машинния вот, отново с промени в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс.

В края на септември миналата година държавната фирма "Информационно обслужване" изпрати свое становище до ЦИК, в което се казва, че ашинното гласуване крие повече рискове, отколкото преимущества и световната тенденция е държавите да отстъпват от него, вместо да бъде по-широко използвано".

Предисторията

Поправките в Изборния кодекс, направени след провеждането на изборния референдум през 2015 г, предвиждат от началото на тази година държавата да предвиди възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване на три последователни избора - в това число и частични. Според закона е-вотът трябва да бъде задължителен на следващите национални избори, които "по график" са през 2019 г.

Междувременно обаче ЦИК организира частични вотове във всякакъв вид населени места, но никъде не е въведено експериментално електронно гласуване, което пракитечски означава, че Изборният кодекс вече е нарушен

Той беше нарушен и миналата година, когато на предсрочните парламентарни избори през март трябваше да има осигурено машинно гласуване, но нямаше. Малко преди изборите се оказа, че държавата не е подготвена за тях – поне в частта им за машинния вот. Въпреки разпоредбите на закона, ЦИК не беше предприела стъпки да го обезпечи, тъй като не очаквала предсрочни избори. Решението на ЦИК да не организира машинен вот бе оспорено във Върховния административен съд от депутати от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Съдът постанови, че техниката трябва да се набави за всички над 12 000 секции в страната и чужбина.

Това означаваше за месец и половина ЦИК да осигури над 12 000 машини (коментираше се основно наемане на техниката), да обезпечи работата и криптирането им, както и да обучи членовете на секционните избирателни комисии за работа с тях.

Скалъпената набързо обществена поръчка се провали, тъй като единствената подадена оферта не отговаряла на изискванията.

Така изборите минаха без машинен вот и въпреки че това бе в нарушение на закона, никой не поиска касирането му на това основание.

Веднага след изборите от ЦИК неофициално обясниха, че при евентуален провал на преговорите за съставяне на кабинет и насрочване на следващи предсрочни избори, сроковете отново няма да са достатъчни и машинен вот отново няма да има.

Идея за отбиване на номера

Междувременно Централната избирателна комисия обмисля как може да се организира машинно гласуване, без да се купуват или наемат големият брой машини, както властта планираше през 2017 г. .

Управляващите са подготвени за критики от страна на граждански организации и извънпарламентарната опозиция, тъй като на изборния референдум гласуваха над 2 милиона българи. Ето защо те обмислят вариант да тушират евентуално недоволство с палеативни мерки и то за машинния вот.

Най-общо идеята е да не се купуват или наемат машини за всички секции в страната, които са около 12 000. Държавата може да купи между 1000 и 1500 машини, които да бъдат ползвани като мобилни.

Всеки общински център може да има по една машина, която по график да обиколи селата в изборния ден. Във всяко село машината може да престоява по един час, който да бъде предварително обявен, и така желаещите да гласуват машинно да упражнят своя вот.

ЦИК предлага в градовете да има по една машина в училището, където са избирателните секции и тя да бъде ползвана от желаещите да гласуват машинно.

В парламента са напълно наясно, че това е отбиване на номер и твърдят, че ще прибегнат до него само в случай, че ги обвиняват, че искат да саботират електронното и машинното гласуване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?