Новата порция милиони на кабинета - за самолети, заплати и църква

Общо са раздадени над 160 млн. лв., от които 100 млн. лв. са за изграждане на инфраструктурата на американските изтребители

Новата порция милиони на кабинета - за самолети, заплати и църква

Нова порция милиони раздаде правителството. Общо над 160 млн. лв. бяха разпределени за самолети, заплати и обезщетение в МВР и образованието, както и за ремонт на храм. От тях най-голямата сума - до 100 млн. лв. е за изграждането на инфраструктурата за кацане и излитане на американските изтребители, които бяха купени от "Локхийд Мартин".

Министерският съвет започна с раздаването на милиони за инфраструктурни проекти, повишаване на заплатите на администрацията, помощи за бизнеса, земеделци, пенсионери и безработни след антиправителствените протести, които започнаха в началото на юли.

В същото време правителството взе решение в проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 г. да не бъдат включвани нови инвестиционни проекти, финансирани с държавни заеми или с издаване на държавни гаранции. Основанието за това решение е, че няма постъпили от ресорните министерства нови проектни предложения.

За инфраструктурата на изтребителите - до 100 млн. лв.

Правителството отпуска до 100 млн. лв. за изграждането на необходимата инфраструктура за излитането и кацането на американските самолети. Допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. са за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен изтребител.

"Осигурихме 100 милиона лева във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70", похвали се премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин" осем изтребителя F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева. Предстои закупуването на още толкова машини, за да може Военновъздушните ни сили да свалят от въоръжение старите съветски МиГ 29, на които все още разчита българската армия, за да пази небето.

Инфраструктурата, която ще бъде изградена за американските изтребители, ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС, уточнява Борисов.

Модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България. Договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 са не само важна част от нея, но също осигуряват индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера, заявява още премиерът.

За европроекти на МВР - 36 млн. лв.

Министерският съвет прие и постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на вътрешните работи за тази година за 36 млн. лв.

Средствата са за обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности по европейски проекти и други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз, се казва в съобщението на правителствената информационна служба. В него не е посочено кои точно са проектите.

И съдебната охрана с 30% увеличение на заплатите

След като съдебната охрана заплаши протест, след като не получи увеличение на заплатите с до 30%, каквото получиха надзирателите, сега този пропуск е поправен от Министерския съвет.

С до 30% се увеличават разходите за персонал на Главна дирекция "Охрана", чиито служители са натоварени с дейности по овладяване на пандемията от Covid-19, реши правителството.

Целта е да се осигурят необходимите средства за изпълнение на одобрените от кабинета нови социално-икономически мерки за отговор на епидемичната криза. Така ще се създадат условия за запазването на висока мотивация на служителите в Главна дирекция "Охрана", предвид отговорността и специфичната дейност, което е важен фактор за постигане на висока ефективност при изпълнението на възложените функции, се казва в съобщението без да е посочено колко ще струва това на държавния бюджет.

За учители - над 23 млн. лв.

Правителството отпусна и 23 061 428 лв. за финансово осигуряване на дейности по Националната програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за 2020 година.

Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците май и юни, заради промяна в структурата и състава на образователните институции, прекратяване на трудови правоотношения на друго основание или преструктуриране.

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката и на планираните разходи за национални програми за развитие на образованието в централния бюджет за 2020 г.

За даровити деца - 85 860 лв.

Кабинетът одобри и 85 860 лв. по програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища.

За изплащане на стипендии на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата са предназначени 84 240 лв. Останалите 1620 лева са за изплащане на стипендии на двама ученици от общински училища.

За ремонт на храм - 1.6 млн. лв.

Правителството отпусна и допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет от 1.6 млн. лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир "Рождество Христово" на Шипка.

Това е един от символите на българското освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването на храма, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от България