Новата промишлена революция: Великобритания се отказва от въглищата

Джастин Ролат, ББС

Най-голямата британска ТЕЦ Дракс минава на пелети

В нощта на сряда се навършиха точно два месеца, откакто във Великобритания не е запален и грам въглища за производството на електроенергия.

Навремето изобретяването на парния локомотив положи началото на промишлената революция във Великобритания, а след това и в останалия свят и повече от сто години въглищата бяха основен източник на енергия за човечеството.

Само преди десет години на въглищата се падаха 40 процента от производството на електроенергия във страната.

А ето, че днес този дял се сви до нула. Забележително явление, които отчасти е свързано с пандемията Covid-19. Но не само.

Когато Лондон предприе действия за налагане на карантина, промишленото търсене на електроенергия падна.  Енергокомпанията, управляваща мрежата – "Нешънъл грид", в отговор започна да изключва електроцентрали.

Четири въглищни централи бяха първите в реда за спиране на работа, последната от които бе изключена на 9 април в полунощ.

Предишният рекорд по продължителност на съществуване без въглища - 18 дни, 6 часа и 10 минути, беше поставен през юни миналата година.

Данните не са за цялото Обединено кралство, а само за Великобритания, тъй като Северна Ирландия не е клиент на "Нешънъл грид".

Британската енергетика преживя радикални промени в последните 10 години. Постепенният отказ от въглища, бившата основа на икономиката, стана възможен благодарение на мащабните инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Ето два показателни примера.

Преди десет години само 3% от потреблението в страната се покриваше от вятър и слънце и много видяха в това скъпо струваща приумица.

Днес Обединеното кралство разполага с най-много в света ветрогенератори, разположени в крайбрежните морски води като най-голямата мощност от този род бе въведена в експлоатация миналата година по крайбрежието на Йоркшир.

Също в Йоркшир се намира е топлоцентралата "Дракс" (Drax), която произвеждаше 5 на сто от цялата електроенергия в страната и само до преди десет години беше най-големият потребител на въглища. Днес тя започнала да преминава към изгаряне на пресовани дървесни гранули.

"Стигнахме до извода, че въглищата  нямат бъдеще", обяснява управителят на централата Уил Гърднър. По думите му в резултат на решението са намалели с над 20 млн. тона изхвърляните в атмосферата емисии въглероден двуокис и днес те са почти нула. .

"Дракс" ежегодно използва 7 млн. тона дървесни гранули, получавани при търговския дърводобив, и смята напълно да прекрати използването на въглища през март 2021 г.

Намалява използването не само на въглища, но и на други видове изкопаеми горива.

По данни на екологичното интернет издание "Карбон Бриф (Carbon Brief), за първите пет месеца на 2020 г. 37% от потребената във Великобритания електроенергия е от възобновяеми източници, 35 на сто – от втечнен природен газ, въглища и мазут, 18 процента е ядрена енергия, а 10 на сто – внос.

"За първи път в историята на възобновяемите енергийни източници по-голям е делът на енергията от тях, отколкото от изкопаеми горива", отбелязва директорът на изданието Саймън Ивенс. Според данните му съкращава се и консумацията на газ и има вероятност тази тенденция да се запази до края на годината.

Промяната настъпва бързо. За пръв път производството на енергия от възобновяете източници бе повече от това от органичните горива за един ден през декември 2016 г. До началото на 2020 г. обаче тези дни набъбнаха до 154, от които 91 са били през миналата година.

Делът на изкопаемите горива в енергийния баланс въобще, и на въглищата в частност, по всяка вероятност ще продължат да се съкращават и занапред.

В Следващите пет години предстои закриването на последните три въглищни централи в Обединеното кралство и така горивото от първата промишлена революция ще стане минало.

Споделяне

Още от Свят