Новата сделка за Нова телевизия вече е в КЗК

Новата сделка за Нова телевизия вече е в КЗК

Само няколко дни, след като "Нова Броудкастинг груп" и собственикът на "Виваком" потвърдиха, че водят преговори за продажба на телевизията, сделката вече е в Комисията за защита на конкуренцията. 

В петък първо Нова тв, а после и "Юнайтед груп" потвърдиха слуховете, които текат от месеци – братята Кирил и Георги Домусчиеви продават телевизията.

"Потенциалната сделка зависи от успешното приключване на преговорите между страните, както и от сключването на обвързващ договор за покупко-продажба на дялове между тях и получаването на всички необходими одобрения от съответните регулаторни органи в България и чужбина", съобщиха тогава и двете фирми.

В понеделник се разбра, че явно преговорите са приключили, защото собственикът на "Виваком" - "Юнайтед груп", е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) документите за сделката за Нова тв.

За да бъде финализирана сделката за продажбата на телевизията, е необходимо тя да бъде одобрена от КЗК, защото става дума за много голям пазарен дял. В понеделник комисията е образувала на производство за разрешаване на концентрация и предстои да се произнесе по сделката.

От съобщението на комисията става видно, че "Юнайтед груп" иска да добие едноличен контрол върху "Нова Броудкастинг Груп" и следните контролирани нея предприятия: "Нет Инфо", "Дарик нюз", "Ви Бокс", „Елит Медия България", "Радио Веселина", "Радио Експрес", "Витоша ФМ", "Агенция Витоша", "Агенция Атлантик".

Съвместен контрол "Юнайтед груп" ще има върху "Файненшъл Маркетплейс", "Грабо Медия" и "Атика Ева", които са съвместно контролирани от "Нова Броудкастинг Груп"и трети лица.

Стойността на сделката все още не е известна, но според източници на "Капитал" тя е между 250 млн. и 300 млн. евро. Домусчиеви купиха телевизията преди година за 185 млн. евро.

Между покупката и продажбата, братята разшириха портфолиото на "Нова Броудкастинг груп". Те придобиха изцяло "Нет инфо" като изкупиха акциите на "Дарик радио" на Радосвет Радев и на "Уеб Финанс" на Христо Христов. Стойността на сделката остана неизвестна.

Освен това само преди няколко месеца "Нова Броудкастинг груп" придоби свързвания с депутата от ДПС Делян Пеевски "Канал 3" и 8 музикални медии - радиата "Веселина", "Витоша", "Витоша ФМ" (без дейност), "Експрес" (без дейност), "Magic FM", "The Voice Radio" и телевизиите "Magic TV" и "The Voice TV". Така и не се разбра за каква сума тези медии станаха част от ""Нова Броудкастинг груп".

"Канал 3" спря работа

След като преди дни бе официално обявено, че от началото на следващата година "Канал 3" става "Нова нюз", сега сайтът на телевизионния канал спря да работи, беше излъчена и последната емисия новини в ефир.

В момента на доскорошния сайт на "Канал 3" излиза съобщение, че телевизията скоро ще се казва "Нова нюз" и предлага на потребителите да продължат към сайта на Нова тв.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?