Новата селска програма ще стартира с пари за младите фермери и за техника

Десислава Танева Сн.БГНЕС

С финансиране на младите фермери и за модернизация на селските стопанства и закупуване на техника ще стартира догодина новата програма за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. Първите две мерки, които ще бъдат отворени в новия програмен период са "Млад фермер" и "Инвестиции във физически активи". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на годишната конференция на Националното сдружение на общините в България в сряда.

В същото време обаче проектът на новата програма още не е изпратена за одобрение в Брюксел, но агроминистърът се надява това да стане в максимално кратък срок.

"Официалното одобрение на програмата в този случай няма как да стане до края на тази календарна година, но за тези две мерки считаме, че рискът би бил минимален за националния бюджет и те ще бъдат отворени при неофициално одобрение на Европейската комисия“, каза още министър Танева.

Тя допълни, че мярката за "основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е основна за развитието на малките населени места. Земеделският министър уточни, че мярката ще се прилага на територията на 231 общини в селските райони и основен бенефициент по нея са общините. Средствата, предвидени по мярката, са 1.2 млрд. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?