Новата шефка на ДФЗ направи първа копка на селски път в Пернишко

Новата шефка на ДФЗ открива ремонта на пътя от Гигинци до манастира

Назначената преди седмица нова шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Лозана Василева направи в четвъртък първа копка на ремонта на петкилометровия път от пернишкото село Гигинци до Църногорския манастир, който ще струва над 1.61 млн. лв. и се финансира от Програмата за развитие на селските райони.

Участието на шеф на ДФЗ в подобна церемония е прецедент в практиката на ведомството, което управлява парите за земеделците и селските общини от еврофондовете.

В първата копка е участвал и  зам. кметът на община Брезник Иван Бъчваров, а Тържествен водосвет отслужили йеромонах Никанор от Църногорския манастир и енорийският свещеник на Брезник отец Константин Стойчев, съобщиха от фонда.

Василева обявила, че по ПРСР досега за реализацията на проекти в област Перник са договорени над 77 млн.  лв. за изтичащия в края на 2014 г. период на ПРСР.

Освен за пътя от Гигинци до манастира, около 4 млн. лв. са отпуснати за реконструкция на довеждащия водопровод от водохващането на групата Секирна до отклонението на с. Режанци. Над 3.6 млн. лв. от еврофондовете пък са дадени за за реставрация на храмове в областта. Църногорският манастир ще получи близо 800 000 лева от тях за ремонт на старото манастирско крило и освежаване на прилежащите пространства. Предстои и реставрацията на други 3 църкви в областта – "Св. Анна” в село Велковци, "Св. Петка” и "Св. Николай Мирликийски” в Трън. Вече са приключили и  ремонтните дейности по църквата "Св. Великомъченик Георги Победоносец” в Брезник, казва Василева, цитирана от пресцентъра си.

За ремонт на улици и осветление, на читалища и за спортни площадки в областта са отпуснати 40 млн. лв., а други над 30 млн. лв. ще получат 210 частни фирми и земеделски производители. Така те ще излязат за първи път на пазара със собствена продукция, ще създадат и модернизират стопанства и преработвателни предприятия, ще задвижат проекти за селски туризъм и др., допълват от ДФЗ.

Споделяне

Още от България