Новата шефка на комисията по култура се старае да бъде харесана от гилдията

Мрежата за свободно слово поиска комисията да бъде разпусната

Новата шефка на комисията по култура се старае да бъде харесана от гилдията

Депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Полина Карастоянова бе избрана за председател на парламентарната комисия по култура и медии на мястото на подалия оставка неин съпартиец Слави Бинев, срещу чието назначение избухнаха бурни протести на артисти от всички гилдии, на интелектуалци и граждани. С избора на Карастоянова управляващото мнозинство, включващо ПФ, съхранява квотното разпределение на шефските постове в комисиите, което може да е удовлетворяващо за политическия баланс, но далеч от очакванията на хората на културата и медийната общност.

При вота в петък Карастоянова получи 91 гласа "за", 19 "против" и 12 "въздържал се". Против избора ѝ гласуваха от БСП, повечето депутати от ДПС се въздържаха, а Реформаторският блок и ПФ я подкрепиха изцяло.

Преди това реформаторът Петър Славов заяви, че ще гласуват по съвест, не заради персоналната кандидатура, а защото са внесли промени в правилника на Народното събрание, с които да се въведе процедура по изслушване на номинираните за определени позиции в т.ч. и за председатели на комисии.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ подкрепи Славов, но уточни, че промяната не би могла технически, фактически и правно да се приложи в момента, тя би имала действие в бъдеще и препращането към тези правила изисква и комисия по такъв избор.

Ангажимент за срещи и диалог

На фона на самодоволството и агресивните нападки към искащите оставката му Слави Бинев, Полина Карастоянова демонстрира подчертано желание за диалог и уважение към представителите на културата и медиите. Изрази готовност да се бори за това парите за култура, които в момента са 0.32% от БВП, да достигнат един процент от БВП през 2018 година. Вярвам, че ще има политическо мнозинство, което да гарантира това увеличение, добави тя.

В стремежа си да покаже подготвеност за поста, който заема, а вероятно да засвидетелства персонално уважение към авторитети от сектора, за който ще отговаря, Карастоянова цитира имена на творци и медийни шефове.

Тя обеща вратите на комисията да бъдат широко отворени за българските творци, интелектуалци и журналисти. Още в следващите дни възнамерява да проведе редица срещи:
"С директорите на БНР и БНТ ще се срещна и ще разговарям с председателя на СЕМ Гого Лозанов, с директора на БТА Максим Минчев, с Христо Мутафчиев, с всички председатели на творческите съюзи, с директори на електронни медии и главни редактори на печатни медии. Ще потърся тези срещи, за да може да съм наясно от тях с проблемите, които те биха искали да поставят. Надявам се, че всички ние в комисията ще търсим устойчиви решения, които в дългосрочен план да гарантират истинска подкрепа за работата, както в културната сфера, така и в медиите".

В представянето си пред медиите Карастоянова обърка името на генералния директор на БНР Радослав Янкулов, наричайки го Радослав Чолаков (известен медиен експерт и дългогодишен бивш юрисконсулт на "Медийна група България" -бел.ред.).

Идния четвъртък Карастоянова ще ръководи за първи път заседанието на медийната комисия като неин председател и ще покани на него директорите на държавните медии.Ако имаме силни аргументи, с които между първо и второ четене да защитим едно нарастване на бюджетите, ще го направим, обеща тя и се обяви за устойчиво решение на проблемите.

Карастоянова отбеляза специално, че Стефан Данаилов е естествен почетен председател на комисията по културата и медиите и неговото участие в нея е изключително ценно.

По време на протеста срещу избра на Слави Бинев за шеф на комисията, мнозина творци предложиха постът да бъде зает отново от Данаилов, който е депутат от левицата.

Карастоянова каза, че в работата си ще разчита и на съветите на редица авторитети като Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Николай Овчаров, Божидар Димитров и Ставри Калинов. Тя освен това ще търси подкрепа за кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа.

Полина Карастоянова, която е бивша стюардеса, бе съветник на лидера на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и отговаряше за неговите връзки с неправителствения сектор. Тя бе шеф и на Националния борд по туризъм, който бе създаден от пловдивския бизнесмен Георги Гергов. После той се оттегли от лидерството и борда пое медийният и рекламен бос Красимир Гергов. При него Карастоянова укрепи още повече позициите си в сектора, разпределящ многомилионни поръчки за туристическа реклама.

След като Карастоянова прочете изявлението си, съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че то било толкова обстойно, че нямало място за журналистически въпроси.

"Свободно слово" призовава за разпускане на комисията и сформирането ѝ наново

Малко преди депутатите да утвърдят избора на Карастоянова, журналистическата организация "Свободно слово" настоя с отворено писмо за разпускане на комисията по култура и медии.

Номинацията на Поли Карастоянова за председател на парламентарната комисия по култура и медии, както и изборът на Слави Бинев на този пост преди това са тревожен рецидив на унизителното отношение към културата и медиите, заявява Мрежата за свободно слово.

Организацията смята, че в този си състав парламентарната Комисия по културата и медиите явно не разполага с потенциала да излъчи достоен свой председател и настоява за разпускането ѝ и за създаването на нова комисия членове, които имат авторитет в културната и медийна общности.

Писмото на журналистическата организация е изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов, до шефа на Народното събрание Цецка Цачева и до парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Ние, членовете на Мрежата за свободно слово, настоятелно и във втора поред своя декларация ви напомняме, че културата и медиите са сфери от особена важност за идентичността на нацията и стабилността на демокрацията. По тази причина категорично не приемаме и няма да приемем очевидно безпринципното Ви и користно отношение към тях”, се казва в писмото.

Мрежата заявява, че Карастоянова не притежава компетентност и авторитет, които биха ѝ позволили да се занимава с проблемите на медиите, създаването на среда за неманипулираното им развитие и застъпничеството за отстояване на професионалните стандарти в работата им.

Споделяне

Още по темата

Още от България