Новата система за платено преминаване по пътищата с прогнозна цена от 200 млн. лв.

Пътната агенция пуска поръчката за изпълнител през април, въвеждането и най-рано от 2018 г.

Новата система за платено преминаване по пътищата с прогнозна цена от 200 млн. лв.

Новата система за платено преминаване по пътищата – тол-такси за камионите и електронна винетка за леките автомобили ще струва около 200 млн. лв. Това е прогнозната цена.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще пусне поръчката за избор на изпълнител през април, става ясно от предварителното обявление на АПИ. Очаква се да има голям интерес от страна на чужди и български компании.

След излизането от строителството на пътища, бизнесменът Васил Божков се преориентира в системите за сигурност и комуникацията по магистралите. Компания свързана с него направи безплатното приложение за шофьорите, което дава информация в реално време за трафика по пътната мрежа.

Плановете на кабинета бяха новите пътни такси да влязат в сила най-рано в началото на 2017 г., но сега целта се измества с още година.

Новият модел за платено преминаване по пътищата трябва да въведе по-справедлив модел на заплащане според изминатото разстояние на принципа, който най-много руши, плаща най-много. Ефектът от това би трябвало да е увеличени приходи в бюджета.

В момента годишните постъпления от винетки са около 200 млн. лв. След въвеждането на новата система се очаква те да достигнат поне около 700 млн. лв., сочат предварителните разчети.

Системата

Новата система за платено преминаване по пътищата е разработена по модел на Световната банка. Той предвижда за леките коли да се въведат електронни винетки. Целта е да се улеснят шофьорите, да се намалят разходите за отпечатване, съхранение и разпространение на стикеритеи възможносттите за злоупотреби. В момента например има бум на кражби на винетки, след поскъпването на стикера с 30 лв. от тази година. Крадците режат стъклата на автомобилите, а застрахователите отказват да поемат щетите.

Камионите с тегло над 3.5 тона ще плащат такса за изминато разстояние. За целта те ще трябва да се оборудват със специално устройство, което ще се проследява чрез сателит. Функцията на такова устройство могат да изпълняват т.нар. системи за управление на автопарка - софтуер, който се използва от превозваческите фирми, или смартфони.

Камионите без бордови устройства ще могат да купуват т.нар. маршрутен талон - онлайн или от пункт за продажба, когато пътуват по конкретен маршрут в определен момент.

Чуждите тирове без бордови устройства пък ще си купуват или наемат бордово устройство или ще ползват маршрутни талони.

Таксите

Три са разгледаните варианта за плащането на тол-такса за изминато разстояние - 12, 20 и 26 стотинки за километър.

Годишните приходи,в зависимост от предпочетения от държавата вариант за тарифа и обхват на пътищата, варират между 661 млн. и 1.5 млрд. лева, сочат разчетите на експертите от Световната банка.

Към момента плановете на правителството са платеното преминаване по пътищата да обхване цялата републиканска мрежа, която е над 20 000 км пътища първи, втори и трети класплюс магистралите.

Изграждането

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова няколко пъти коментира, че новата система ще бъде изградена на принципа на публично-частното партньорство. Лансираната идея беше частен оператор да изгради системата за негова сметка, а след това да я оперира и да получава процент от събраните такси.

Сега обаче моделът е променен и държавата планира сама да построи системата и да я оперира. Не е ясно, кое е наложила промяна на позицията.

Според разчетите на Световната банка първоначалната инвестиция в изграждането на тол-системата ще струва между 479 млн. и 745 млн. лв. в зависимост от обхванатите пътища.

Поръчката на пътната агенция е с прогнозна цена чувствително по-малко спрямо разчтите – около 200 млн. лв.

Тези средства трябва да стигнат за доставката на софтуера и апаратурата - камери, радари, датчици за контрол, устройства за установяване категорията на автомобила, пунктове за плащане, устройства за проверка на таксите, бордови устройства за камионите.

Системата трябва да предлага различни опции за плащане: онлайн, чрез приложение, на гише, през ПОС терминал и др. Тя трябва да е съвместима с чуждестранни устройства.

За следене на автомобилите ще се използват съществуващите съоръжения за контрол на трафика, ще се изградят и нови. Достъп до базата данни ще имат АПИ, МВР, Агенция "Митници", НАП и др.

Ще се изградят специални помещения за съхранение на сървърите и за обработка на данните. Двата операционни центъра трябва да са раздалечени на повече от 150 км един от друг. Системата трябва да е в състояние да води на отчет минимум 10 млн. активно регистрирани превозни средства.

На всички гранични пунктове ще се изградят мобилни офиси за проверка и плащане на такси и глоби. Освен стационарни постове за проверка ще има и мобилни, затова изпълнителят трябва да достави не по-малко от 50 превозни средства (мобилни контролни единици), които да са подготвени, оборудвани, в режим на готовност за проверка на таксите. Те ще се ползват от АПИ.

Други 50 служебни автомобила ще се ползват от МВР като мобилни глобяващи единици. Те ще имат право да отклоняват и да глобяват на място нарушители за неплатена тол-такса или е-винетка.

Според експерти поне година ще е необходимо за изграждането на новата система.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?