Новата спецагенция няма да е военизирана

Новата спецагенция няма да е военизирана

Бъдещата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) няма да е военизирана, а за ръководството ѝ ще се изисква 10-годишен оперативен стаж. Това са се разбрали в сряда на среща при премиера Сергей Станишев вносителите на законопроекта за новата мегаагенция и членовете на работната група, която работи върху окончателните му текстове. По информация на Mediapool в проекта подробно е разписан статутът на служителите в ДАНС, в която ще се влеят вътрешното и военното контраразузнаване и финансовото разузнаване.

Както Mediapool писа миналата седмица, на предишна среща с депутатите Станишев бе настоял ДАНС да бъде военизирана или този статут да се запази поне за хората от сегашното ВКР. Мотивът бил, че ако се преобразуват в цивилни, ще отпаднат много от привилегиите им. Това обаче противоречи с поетите ангажименти към ЕС за “свалянето на пагоните” в службите за сигурност и заради несъстоятелността на положението да бъдат военизирани и финансовите разузнавачи. “Така сме разписали нещата в законопроекта, че да не се създава вътрешно напрежение между служителите на ДАНС”, коментира един от вносителите на законопроекта.

Депутат от работната група обясни, че ще направят такъв статут на агенцията, “който ще е модел и за статута на Националната разузнавателна служба (НРС), и за Националната служба за охрана (НСО)”. Двете служби от години чакат законова регламентация, а през това време работят по Закона за въоръжените сили и са пряко подчинени на президента.

На срещата при премиера в сряда са били “изчистени” и други проблеми около новата структура, която се формира по предложение на самия Станишев и има за цел да се бори срещу организираната престъпност, тероризма, корупцията по високите етажи на властта, финансовите измами и пр.

По отношение на излизането на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) от Министерството на финансите е било решено тя да влезе в ДАНС, но в закона изрично да бъдат записани правомощията, които са само на финансовия министър. Това се отнасяло най-вече с действията му, свързани със Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Случаите, по които ДАНС ще работи, ще се разследват от прокурор, който може да възлага задачи на следовател, е било решено още на срещата в Министерски съвет. 

По повод изискването ръководството на ДАНС да е с 10 -годишен оперативен стаж, депутат обясни, че “трябва да има знак, че няма да има политически назначения и че няма всеки да се надскача за шеф на агенцията. Тя ще бъде една професионална институция за професионални хора”.

От друга страна, това условие рязко намалява възможността ДАНС да бъде оглавена от човек, който не е минал през ДС/ КГБ.

В четвъртък проектът за агенцията трябва да бъде приет на второ четене във вътрешната комисия, а следващата седмица да влезе в пленарна зала.

Не е ясно дали проектът може да претърпи нови трансформации вследствие на разцеплението в НДСВ и решението на депутата Николай Свинаров, който оглавява вътрешната комисия, официално да напусне групата на управляващите. НДСВ напуснаха още царски депутати, които са членове на същата комисия, но към момента няма индикации дали и занапред ще подкрепят безрезервно решенията на тройната коалиция.

Споделяне

Още от България