Новата спецагенция няма да се справи, прогнозират от ГЕРБ

Според партия ГЕРБ създаването на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) няма да се справи с поставените ѝ задачи, а ще глътне много пари, които към момента не са публично оповестени.

Като проблем се изтъква липсата на ясно формулирана стратегия за реформа в сектора за сигурност, изчистена от лични, групови и партийни интереси. Според ГЕРБ ефективност в противодействието на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта ще има само при наличие на воля от страна на всички власти, при прозрачност в работата на службите за сигурност и реален контрол от парламента.

Изключването на Националната разузнавателна служба (НРС) от тази система е неправилно и отразява интересите на авторите на законопроекта, смята партията на кмета и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Наскоро той се обяви остро срещу предвиденото право на президента да назначава председателя на новата спецагенция и заяви, че това би трябвало да върши парламентът.

В становището на ГЕРБ, оповестено в четвъртък, се казва, че за обществото е важно да се отговори дали ДАНС ще може ефективно да осъществи наблюдение, разкриване, противодействие и предотвратяване на "участие на лица, заемащи висша държавна длъжност в корупция и връзки с организираната престъпност".

Според ГЕРБ регламентираните полицейски функции на ДАНС ще останат само на книга.

На теория и в момента има закони и структури, които успешно биха могли да противодействат на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, но на практика те не вършат това ефективно заради липса на политическа и професионална воля от страна на тези представители на трите власти, от които зависи това да се случи, посочва ГЕРБ.

Дава се пример със съдбата на Закона за отнемане на незаконното имущество: “Скоро ще се навършат три години от влизането му в сила, без да има дори един случай на отнемане. При това вече безсмислено са похарчени много средства за създаване на администрация и за нейното оборудване. Ние не искаме това да се повтори и с ДАНС”, казват от ГЕРБ.

В становището се изтъква, че вложените средства при формирането на ДАНС ще бъдат много по-големи от механичното събиране на бюджетите на досегашните служби, които се вливат в мегаструктурата.  

Само за изграждане на самостоятелна база за специални разузнавателни средства са необходими значителни финансови ресурси, чийто размер може да се изчисли само от съответните специалисти. Не е ясно има ли финансова обосновка към законопроекта и ако има, какво е нейното съдържание, заявяват от партията.

Законът за ДАНС, който бе внесен по настояване на премиера Станишев от шест депутати от тройната коалиция, но при неясна позиция на правителството, в момента се гласува на второ четене в парламента. Финансова обосновка към него не е представена.

Дясната опозиция оспори редица текстове в закона, като този председателят на ДАНС да се назначава от президента, а освен това безуспешно настоя ръководителите на “българското ФБР” да не са свързани с ДС. ДСБ се обяви против припокриването на функции с МВР, а лидерът на партията Иван Костов прогнозира, че ДАНС няма да работи ефективно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?