Новата спецагенция ще подобри българското разузнаване

Новата спецагенция ще подобри българското разузнаване

Бъдещата агенция за национална сигурност трябва да се ръководи от професионалисти, а не от политически фигури, заяви посланикът на САЩ Джон Байърли в интервю за БТА, публикувано във вторник.

Предложената от правителството промяна в структурата на разузнавателните служби е нещо добро и предстоящите промени имат логика, каза посланик Байърли. Според него е много важно новата агенция да бъде под силния контрол на Народното събрание.

Ако се спазят принципите за професионализъм на ръководството и при наблюдение от страна на парламента, България ще има модерна и необходима за сегашните условия агенция за национална сигурност, каза посланикът на САЩ. 

Миналата седмица Народното събрание гласува проектозакона за спецструктурата на първо четене, но възникнаха спорове около ръководството ѝ. Депутати от НДСВ и дясната опозиция настояха в него да няма служители на бившата Държавна сигурност (ДС). Социалисти възразиха, че трудно може да се намери опитен експерт, който да не е по-възрастен и следователно свързан с ДС. БСП е против лустрационен текст в закона, но в същото време твърди, че агенцията няма да бъде оглавена от политическа фигура. Очаква се законът, който предизвика противоречия между премиера и вътрешния министър, да бъде приет окончателно другия месец.

“Според нас предложената от правителството промяна в структурата на разузнавателните служби е нещо добро, защото България се нуждае от силните възможности на разузнаването”, коментира посланикът на САЩ пред БТА. Запитан дали дебатите не отлагат във времето създаването на агенцията, Байръли отговаря: “Не искам да коментирам това в детайли, бих казал само, че съжалявам, че дебатът, струва ми се, е малко политизиран, а не трябва да е така”.

“Когато става дума за корупция и за организирана престъпност, трябва да говорим за капацитет и за воля”, посочва Байърли. Той припомня, че от няколко години САЩ помагат за подобряване капацитета на българските институции.

“Що се отнася до политическата воля, това е по-скоро въпрос за политическите лидери и за българското общество. Защото в едно демократично общество хората трябва да желаят и да изискват от правителството повече, а политическите лидери трябва да реагират на това и трябва да приемат адекватни и необходими мерки”, казва американският посланик.

Според него върховенството на закона се налага “много бавно” в България.

 

Споделяне

Още от България