Новата спортна зала на Стара Загора ще наподобява летяща чиния, кацнала в парк

Върховният административен съд реши, че няма конфликт на интереси в премирания проект

Новата спортна зала на Стара Загора за 25 милиона лева ще бъде направена по идейния проект на софийското архитектурно бюро "Атек - ВД". То спечели архитектурния конкурс на общината след съдебно решение от Върховния административен съд (ВАС).


Така би трябвало да изглежда бъдещата "Арена Стара Загора"

Идейното предложение на "Атек-ВД" за "Арена Стара Загора" създава алюзия за летяща чиния, кацнала в парк "Артилерийски".Cгpaдaтa щe бъде на 5 нива и ще oбeдинявa фyнĸции нa cпopтнo cъopъжeниe c ĸaпaцитeт от 5200 ceдящи мecтa, ĸoнцepтнa зaлa и бизнec зoнa c ĸoнфepeнтeн блoĸ, xpaнeнe и paзвлeчeния и peĸpeaция.

"Заложихме на няколко основни принципа, които са новаторски в българската проектантска практика. Съобразихме се с амбицията на общината да изгради уникален, многофункционален обслужващ комплекс, съчетаващ в себе си условия за спорт, за рекреация, хранене, обслужване и търговия. Нашата работа беше предшествана от анализ на социокултурния и урбанистичен контекст на територията", каза проф. Валери Иванов, ръководител на авторския колектив разработил сградата, на официалната церемония на представянето на проектите и получаването на грамотата. В авторския колектив влизат още арх.Калоян Колев, доц.д-р.инж.Цветан Георгиев,гл.ас.,д-р. инж. Николай Милев и ландшафтен архитект Мария Грозева.

Наградата за класирания на първо място проект е 20 000 лв. плюс възлагане на задание за изработване на работния проект за още половин милион лева.

На второ място е проектното предложение на "Тилев архитекти" ЕООД (10 000 лв.), а третата позиция е за "АТМ" ЕООД (5000 лв).

Конкурсът за идеен проект за нова многофункционалната зала в Стара Загора се проведе при засилен интерес, с участието на 13 архитектурни бюра. Радостното за нас беше, че имахме интерес от водещи проектантски бюра в България, каза в началото на церемонията главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева.

Конкурсът обаче остави горчив вкус за част от участниците, заради съмненията им за конфликт на интереси. Причината е, че председателят на журито и още двама участници са началници и колеги на сложения на първо място проект, както и класираният на четвърта позиция.

Комисията за защита на конкуренцията реши, че има конфликт на интереси, но Върховният административен съд се е произнесъл в полза на победителя проф.Валери Иванов.

Според върховните съдии "за да се твърди конфликт на интереси, следва да са налице конкретни данни и обосновано предположение за получаване на облага в конкретната ситуация", а такива доказателства по делото няма. На това основание е отменено решение на КЗК и за победител е определена фирмата "Атек - ВД".

На връчването на наградите не присъстваха председателят на журито проф. д-р инж. Иван Марков, който е ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, както и останалите двама преподаватели от УАСГ - проф. д-р арх. Иван Данов, който бе министър на инвестицонното проектиране в кабинета "Орешарски", и проф. д.н. арх. Бойко Кадинов. Нямаше го и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Така наградите бяха връчени от част от журито, оценило проектите - заместник-кмета Красимира Чахова, началника на отдел "Обществени поръчки" в местната администрация Мария Боянова и главния архитект Виктория Грозева.

А старозагорци ще могат да разгледат всички архитектурни проекти в културен център "Стара Загора". Изложбата е подредена във фоайето на втория етаж и ще остане там до края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?