МВР отрича да е подслушвало "седянката" в Банкя

Новата СРС-афера взе главата на градския прокурор Кокинов

Той не е отрекъл през обвинител №1 участието си в шокиращия разговор с Борисов и М. Найденов

Николай Кокинов

Градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка часове след като в медиите изтекоха аудиозаписи от специални разузнавателни средства (СРС), на които се чува скандалният му разговор с бившия премиер Бойко Борисов и ексземеделския министър Мирослав Найденов как може да бъде саботирано воденото срещу последния дело за корупция, принуда и престъпление по служба.

Единствената официална позиция на държавното обвинение по темата беше съобщение на ведомствения сайт, публикувано в петък следобед, за заявеното от Кокинов намерение пред главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му "да подаде до ВСС оставка от длъжността административен ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП)".

Онова, което прокуратурата е успяла да установи още в деня на разпространението аудиозаписите е, че те "не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства по предвидения в закона ред спрямо посочените по-горе лица".

 

Това бе потвърдено и от МВР, и от Министерския съвет. Премиерът Марин Райков е поискал и получил от вътрешния министър Петя Първанова "писмен рапорт, в който изрично се потвърждава, че в периода от 13 март насам няма постъпили искания и няма използвани специални разузнавателни средства от служители и звена на МВР, спрямо визираните в анонимния сигнал до медиите лица".

 

"Използвам още веднъж възможността да потвърдя убеждението си, че и по този случай, както и по всички останали в последно време, прокуратурата ще действа решително и ще се произнесе максимално бързо със съответните решения, защото това е от първостепенно значение за цялото общество", добавя Райков, цитиран от правителствената пресслужба.

 

За това, че е бил "накичен частно", обяви по-рано в петък и Бойко Борисов, който се възмути, че "паралелна структура" на МВР имала "наглостта и подлостта" да го подслушва в дома му, където са му гостували Кокинов и Найденов.

Прокуратурата съобщи, че вече е образувана проверка във връзка със записите, от които ясно личи как бивш премиер, готвещ се нов мандат, негов разследван министър и висш прокурор се гаврят със законността и всички писани и неписани правила на правовата държава, при това с нечувана арогантност и цинизъм.

Според държавното обвинение записите са му били предоставени от главния редактор на агенция ПИК Диляна Димитрова. Върховната касационна прокуратура (ВКП) тепърва ще изяснява дали макар и незаконни, СРС-та все пак са автентични, "както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба".

По неофициална информация на Mediapool по време на срещата на Кокинов с Цацаров и заместниците му, градският прокурор в оставка не е отрекъл участието си в разговора с Борисов и Найденов.

 

Дали той ще продължи да изпълнява задълженията си на редови обвинител в СГП, трябва да прецени Висшият съдебен съвет (ВСС). Оттам обявиха единствено, че Комисията по етика се е самосезирала по изнесените от медиите данни и очаква незабавна проверка на автентичността на записите. Шефът на комисията Ясен Тодоров изразява безпокойството си от това как поредният шумен скандал ще се отрази на имиджа на съдебната система.

 

Обратът в кариерата на градския прокурор в оставка е повече от неочакван, предвид ширещите се в магистратурата слухове в края на м.г., че той е един от фаворитите на управляващите за главен прокурор (което към днешна дата се потвърждава от изключително свойските му отношения с Бойко Борисов). След като негова номинация така и не бе издигната, а Цацаров категорично спечели конкурса пред ВСС, се появиха слухове, че той има шансове да бъде повишен до зам.-главен прокурор. Това също не се случи, а както става ясно и от разпространения запис от скандалния разговор в дома на Борисов, последната надежда на Кокинов е била да оглави поне Софийската апелативна прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?