Новата тактика на Украйна срещу "Газпром" едва ли ще успее

Украйна възприема нова тактика в опита си да повлияе върху цените на руския природен газ, пише италианският в. "Легно сторто". Да се обърне посоката на газовия поток, за да се стигне до балансиране на преговорите по газа – именно към такава тактика смята да се придържа Украйна в усилията си да понижи тарифата по руските доставки, писа по-рано украинският в. "Дзеркало тижня".

Според информирани източници, националният енергиен гигант "Нафтогаз" разглежда възможността да използва своите газопроводи, по които досега се транспортира природен газ от Русия към Европа, за да транзитира газ в обратната посока – от запад на изток. За тази цел Украйна е сключила предварителен договор с германската компания RWE за закупуване на газ от Германия.

Този проект изглежда обоснован и реален, но осъществяването му зависи не само от договора с RWE. Както е известно, руският газов монополист "Газпром" в продължение на година води преговори с за обновяване на контрактите с най-големите европейски компании, така че в замяна на по-ниски тарифи за газовите доставки да постигне контрол върху инфраструктура в различни страни на ЕС, се казва в статията.

Случаят с Полша показва, че украинският план едва ли ще се реализира.

Полша бе принудена да плаща най-високи цени в Европа за руския газ, затова реши да купува метан от Германия и да го транспортира до своя територия по газопровода Ямал – Европа. Но компанията Europolgaz, която е собственик на инфраструктурата и е изцяло под контрола на "Газпром", сложи нови, по-високи транзитни такси за преноса на горивото до Полша, в резултат на което преимуществата на сделката с Германия бяха унищожени и цялата операция се оказа нецелесъобразна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?