Новата центристка партия "Граждани" набира сили преди изборите в Испания

Новата центристка партия "Граждани" набира сили преди изборите в Испания

Новата центристка испанска партия "Граждани" ("Сиудаданос") трупа бързо подкрепа преди парламентарните избори през декември, основно сред традиционни симпатизанти на Испанската социалистическа работническа партия. Това сочи социологическо проучване, публикувано в консервативния вестник "А Бе Се", предаде Ройтерс.

Все повече социолози смятат, че оглавяваната от 35-годишния Алберт Ривера формация ще привлече повечето лево- и десноцентристки избиратели.

Управляващата Народна партия ще спечели 27,7 процента от гласовете или 128 места в 350-местната долна камара на парламента според сондажа. Той е направен от социологическа агенция, чийто директор Нарсисо Мичавила е съветник на правителството. Взети са мненията на 2600 респонденти.

При подобен резултат Народната партия би могла да управлява в коалиция с "Граждани", които биха получили 17,6 процента от гласовете и 56 места в Конгреса на депутатите. Това е голям напредък в сравнение със сондажа от юли, който предричаше 32 места за партията на Ривера.

Подкрепата за Народната партия бележи лек спад в сравнение с юли, когато прогнозите бяха тя да получи 29,1 процента гласове и 131 места. В момента тя има 186 депутати в парламента.

Социалистите, които сега имат 110 депутати, се очаква да спечелят 84 на следващите избори. Това е спад с 22 места в сравнение със социологическото проучване от юли.

Партията, която обещава да се бори срещу строгите икономии - "Ние можем" ("Подемос") - бележи спад сравнение с прогнозите от юли - от 41 на 39 депутатски места.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?