Новата Убунту 17.10 очаквано с революционни промени

Каноникъл търси пътя към голямото завръщане

Новата Убунту 17.10 очаквано с революционни промени

Компанията "Каноникъл" (Canonical) представи в четвъртък последната версия на известната ГНУ/Линукс дистрибуция за десктоп компютри – Убунту 17.10. Както и до момента, операционната система е напълно безплатна и предлага интегрирана работна среда за домашни потребители, професионалисти, автори на съдържание и ентусиасти.

Известната Линукс платформа, която от години диктува тенденциите в бранша, идва с множество промени, най-голямата от които е свързана с графичната среда. Сега операционната система идва с десктоп Гном 3.26 (Gnome). След години на развитие, Каноникъл прекрати своята собствена разработка Юнити, за да се върне към Гном. Убунту 17.10 се задвижва от Линукс ядро версия 4.13.

Друга голяма промяна е използването по подразбиране на графичния сървър Уейленд (Wayland), който е алтернатива на остарелия Ексорг (Xorg). Предвидена е и възможност за ползване на Екс и тя може да бъде избрана от менюто за вход в системата.

Подобрена е поддръжката на дисплеи с висока резолюция. Обновени са системите за настройка, контрол на звука, екранни уведомления и много други.

Графичната среда Гном е адаптирана максимално за потребителите, свикнали да използват Юнити и неговия интерфейс. Налични са двата класически панела - топ панел и разположения вляво Убунту док, който може да бъде преместван. Докът служи като старт панел за програмите и таск мениджър едновременно. На него може да се наблюдава и прогресът на задачите при програми, които поддържат функцията. Бутоните за управление на прозорците вече са горе вдясно – подход използван в операционните системи на Майкрософт. Досега тези икони бяха вляво. И панелите, и самият Гном са подложени на множество дизайнерски и функционални промени от екипа на Убунту.

Външният вид е максимално близо до това, с което опитните потребители са свикнали. Наред с оранжево-сивата гама и познатата тема "Амбиънс", тук са и класическите икони (Убунту моно дарк). Освен тази "радост за очите", онлайн са достъпни безброй теми за Гном, които се инсталират с няколко клика на мишката. Стилизираният мравояд, който ще ви посрещне на десктопа, е вдъхновил логото на версията и нейното име - Artful Aardvark.

В последните месеци, особено след обявения нов подход при изграждането на системата, Убунту загуби още позиции в пазарния си дял. Версиите, които излизат през октомври, са с кратък срок на поддръжка, те се инсталират главно от най-верните фенове на системата. Това означава, че колкото и революционни да са промените сега, ще трябва да минат още шест месеца и "титулярната" 18.04 с дълъг живот да излезе на пазара. Тогава ще стане ясно, до каква степен операционната система е възвърнала позиции и имидж.

Важен елемент от разработката на новия 17.10 бяха анкетите към постоянните и бъдещи потребители – подход, който цели да заздрави връзката между компанията и хората, които ползват нейните продукти.

Убунту 17.10 е достъпна за изтегляне само в 64 битова версия. Отпадането на 32 битовите образи е още една крачка, която Каноникъл предприе към целта да консолидира максимално услугите си, без да харчи излишни ресурси за разработка на проекти, които не са перспективни или в последствие се оказват такива.

Споделяне

Още от IT

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?