Новата учебна година застрашена от протести и дървени ваканции

Новата учебна година застрашена от протести и дървени ваканции

Половината от училищата в страната са "на ръба на оцеляването", обявиха в петък от Синдиката на българските учители (СБУ). Това поставя на риск началото на учебната година за някои школа, защото може да се стигне до затварянето им, "дървени ваканции" заради неплатено отопление и учителски протести.

Председателят на синдиката Янка Такева съобщи, че става въпрос за 1675 училища, сред които има и големи школа, а не само малки – с под 300 ученика.

Синдикатите в образованието настояват да бъдат отпуснати на училищата и на детските градини 300 милиона лева за делегираните им бюджети, които се натрупват от 1 януари до 31 декември 2009 г. заради задържането на 10-процента от бюджетната субсидия за образованието.

"За 2009 г. поискахме единен стандарт от 1790 лева, но бяха отпуснати 1432 лева, които бяха намалени 1300 лева заради свиването на субсидията с 10 на сто", посочи Такева.

Тя допълни, че синдикатите са изпратили две отворени писма до премиера Сергей Станишев - на 8 и на 24 април, в които се настоява за отпускането на тези пари, както и на необходимите средства за кариерното развитие на учителите.

"Необходимо е да се получи пълната бюджетна субсидия в образованието, за да може да се подготви добре началото на учебната година, да няма административно затворени училища от 15 септември, да няма "дървени ваканции" и неизплатени заплати в училищата", заяви Такева.

Синдикатите не изключват и протести, ако средствата не бъдат осигурени.

Професионалните училища два месеца са получавали по 75 на сто от субсидията си, но преди дни министърът на финансите Пламен Орешарски е подписал писмо до края на месеца да им бъдат изплатени задържаните средства до 90 на сто от субсидията, съобщи синдикалният лидер.

Просветният министър Даниел Вълчев също предупреди преди време, че орязването на парите за образование може да създаде проблеми в системата.

И общинските съветници от ГЕРБ в София заявиха, че стартът на учебната година в София може и да не се състои при орязан бюджет. Според тях директорите ще бъдат изправени пред дилемата дали да плащат заплати или за отопление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?