Новата управа на ББР спряла обезщетения от 120 000 лева

Правният отдел на банката напуснал при смяна на правителството и заявил обезщетенията

Новата управа на ББР спряла обезщетения от 120 000 лева

Изплащане на обезщетения от цели 120 000 лева за напуснали експерти при идването на служебното правителство е пресекла новата управа на ББР. За поредната порция едри суми, които чиновници пробват да получат от банката разкри в петък министърът на икономиката Кирил Петков по време на изслушване в Народното събрание. Преди ден Петков посочи, че шеф от старото ръководство на партията си е докарал за година заплата от 468 000 лв. Месечното му възнаграждение е достигало до 60 000 лв. с бонусите.

В последния ден преди смяната на надзорния и управителен съвет на ББР изненадващо напуска правният отдел на банката, а старата управа му гласува обезщетения за общо 120 хил. лв. За да пресече тази практика, новото ръководство наема топ адвокатските кантори в София, която успешно обжалва изплащането на това обезщетение и така сумата е спестена, стана ясно от думите на министъра.

Депутатът от ДПС Десислава Атанасова обаче атакува министъра, че въпросната юридическа кантора получава големи хонорари. По думите ѝ за дейността ѝ е подписан договор за 8400 евро на месец и отделно за консултантски услуги от 140 евро на час.

Министър Петков уточни, че срещу тази сума са спасени 120 хил. лв. Наред с това вече тече конкурс за избор на кантора, която в бъдеще да подпомага правния отдел.

Преди ден стана ясно, че ББР се очаква да отчете 250 млн. лв. загуба тази година. Една от причините са раздадените едри заеми с т. нар. балонно плащане, при които главницата се плаща накуп накрая. Това поставя в несигурност банката дали тези кредити ще бъдат върнати, защото са рискови, а обезпеченията по тях са съмнителни, посочи тогава Петков.

Скандалът с ББР се разгоря слес като Петков обяви, че банката е дала на 20 фирми 90% от капитала си или над 2 млрд. лева. Близо 1 млрд. лв. са отишли при 8 едри кредитополучателя, свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?