Новата власт готви сериозни промени в МВР

"Тоягата и микрофонът" няма да са в една и съща ръка, потвърди Михаил Миков

Михаил Миков е готов да свика извънредно Народното събрание за избора на кабинета "Орешарски". Сн. БГНЕС

Новоизбраният председател на парламента и бивш вътрешен министър Михаил Миков (БСП) потвърди, че планираното правителство с мандат на левицата и с премиер Пламен Орешарски ще извърши сериозни промени в МВР.

"Смятам, че трябва да има една сериозна реформа към отваряне на системата на МВР към повече отчетност и контрол. Преструктуриране вътре в системата, която да я направи по – ефикасна като възможност за действие. По- ефикасна при събирането на доказателства, които да издържат в съда. Това са все стъпки, които изискват внимателен преглед на звената, които е необходимо да останат в МВР и съответно разчет на финансите. 23-24 години системата се колебае между далечното минало и европейското настояще. Средства за реформата ще се намерят. Тези звена, които изпълняват административни услуги, може да бъдат преосмислени до колко са необходими на МВР. Трябва в МВР ясно да се разграничат полицейските функции от административните", коментира Михаил Миков в неделя пред БНР, без да се ангажира с конкретни решения, нито с прогноза за министри. 

Едно от спряганите имена за нов вътрешен министър е това на Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието в кабинета "Виденов".

Ясно е обаче, че предстоят сериозни преобразования в специализираната служба СДОТО, която се занимава с подслушвания и в която прокуратурата откри конкретни нарушения във връзка със сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за поголовното мобилно подслушване на политици, бизнесмени и пр. Заради пряката му отговорност към тези дейности се очаква да започне разследване срещу бившия вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов, който в първия си работен ден като депутат внесе в парламента декларация за отказа си от имунитет.

"Тоягата и микрофонът" няма да са в една и съща ръка

Представяйки резултатите от проверката на прокуратурата в МВР, при която бяха открити сериозни закононарушения, обвинител №1 Сотир Цацаров коментира, че "тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка".

Новото правителство се готви именно да раздели "тоягата и микрофона", като извади СДОТО от МВР. Освен това ще се създаде наново преждевременно закритото от ГЕРБ Бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства, което кабинетът "Станишев" направи след шумен скандал с ДАНС, случил се по време на неговото управление.

"Обществените нагласи и очаквания към СДОТО, и лошите натрупани практики очертават необходимост от засилване на гражданския контрол. Трябва да има разкъсване на топлата връзка между оперативен работник и този, който изпълнява технически функции по събирането на информация. СДОТО трябва да се изведе от МВР. Но нека тези въпроси да ги решава правителството. Засилване на контрола с независима агенция и запазване на парламентарния контрол във вида, който беше досега. Трябва да има и постоянен контрол от Бюро за контрол върху СРС", заяви Миков.

Той не очаква сериозни промени в подготвените от предходното правителство промени в законите за спецслужбите ще бъдат обсъдени и до два-три месеца ще се реши в какъв вид да бъдат приети.

"Доста работа се свърши по тези законопроекти и не бива изцяло нови да се правят. Кой знае какво ново няма да може да се реши. Не бива да си поставяме срокове. Нека правителството в диалог със службите да погледне текстовете и в разумни срокове – месец, два – три да се свърши работа", коментира Миков.


Не бива закони да се сменят по няколко пъти годишно


Шефът на НС анонсира нов подход по отношение на законите, приемани от НС.

"Не бива казусите да се превръщат в законодателство. Не бива един закон да се сменя по 3-4-5 пъти годишно в зависимост от това какъв казус се е случил и е озвучил публичното пространство, защото това води до нестабилност на законодателството", заяви още Михаил Миков пред БНР.

Той потвърди, че е готов да свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник, на което да бъде гласувано новото правителство с премиер Пламен Орешарски. Не виждам никаква пречка да подпомогнем по-бързото сформиране на изпълнителната власт, отбеляза той.

 

Миков призова да се спре с коментарите "кой ще бъде министър, кой не, ще стане ли, няма ли да стане."

 

 

Казус с парламентарния контрол идния петък

Той каза още, че в петък ще има парламентарен контрол, но ще бъде сложно, тъй като въпросите са зададени към служебните министри и трябва да се прецени дали на тях може да отговорят новите министри, или ще трябва да се презададат. Ако правителството бъде гласувано на редовно заседание в сряда, ще бъде изтекъл срокът за задаване на въпроси за този парламентарен контрол, каза Миков.

Пламен Орешарски има разбиране по този въпрос, ще ми се изпълнителната власт да участва изключително активно в парламентарния контрол, каза Миков.

Той подчерта, че няма да се допуска известната досега практика - министри да бягат, да се крият, да взимат отпуска, да излизат в болнични, за да мине актуалността на въпроса, зададен на парламентарен контрол.

 

Ще има санкции за отсъствия от НС. Всеки депутат трябва да носи преди всичко лична отговорност. Не споделям, обаче, разбирането за отношението към народните представители като към лоши ученици или недисциплинирани работници, каза Миков.

Въпросът за присъствието на депутатите в пленарна зала е от критично значение, тъй като БСП и ДПС имат общо само 120 народни представители, а за да се открие заседание на НС е нужен кворум от поне 121. Това означава да се гарантира присъствието и на депутати от "Атака". Не се знае какво ще е поведението на новата опозиция ГЕРБ. Нейният лидер Бойко Борисов коментира след откриването на 42-то НС миналата седмица, че ще правят като "Атака" и няма да се регистрират за гласувания. После уточни, че няма да участват в гласувания, докато "Атака" и ДПС са в коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?