Новата власт в Украйна ще оспори пред съда 3000 приватизационни сделки

Украинското правителство възнамерява да оспори пред съда приватизацията на близо 3000 предприятия, заяви в сряда премиерът Юлия Тимошенко, цитирана от световните агенции.

"Това решение бе взето въз основа на резултатите от проверката на Главната прокуратура на обстоятелствата на приватизациите на всички тези предприятия, направени през последните пет години", заяви Тимошенко, цитирана от интернет агенцията Новости-Украини, уточнява Франс прес.

Новият президент Виктор Юшченко, който пое поста си през януари, обеща да анализира приватизационните сделки в страната, но броят, посочен от Тимошенко, е много по-голям от споменавания досега, отбелязва АП.

Анализатори предупредиха, че едни мащабни усилия за анулирани на оспорвани приватизационни сделки и препродаването на компаниите могат да бъдат използвани като политически реванш от новото правителство срещу близкото обкръжение на бившия президент Леонид Кучма, допълва Асошиейтед прес.

Правителството заяви, че много от приватизираните фирми са продадени на близки до предишните управляващи на изключително ниски цени.

От 1992 година, когато бе сложен край на командната икономика в Украйна, са раздържавени над 90 000 предприятия, от големи фирми до малки павилиони.

Новото правителство обаче няма намерение преразглеждането на приватизацията да доведе до ренационализация, каквито са страховете в Русия, смята икономическия анализатор Стюард Хенсел, цитиран от ББС.

"Те знаят, че нямат нужда да плашат инвеститорите и да внимават с вътрешното разделение в Украйна", добави той. Според британския експерт правителството не желае да прехвърли собствеността от едни олигарси на други.

Споделяне

Още от Свят