"Новатек" оспорва експортния монопол на "Газпром"

Генадий Тимченко, съсобственик "Новатек", втория по големина производител на газ в Русия, оспорва монопола на "Газпром" върху износа на природен газ и твърди, че компанията му лобира за промени в закона, които да променят това положение, съобщава сп. "Форбс", цитирано от Ройтерс.

"Новатек" е принуден да продава произвеждания от него газ само в Русия, където цените са регулирани от правителството, съгласно закон от 2006 г., който дава на държавния монополист и най-голям газов производител "Газпром" изключителни права за продажба на газ в чужбина.

Тимченко заяви, че базираната в Швейцария търговска къща "Гунвор" (Gunvor), в която той също е съсобственик, може да обедини усилия с "Новатек" в газовия бизнес.

"Новатек" иска да присъства на европейския газов пазар, докато Европа иска там да е не само "Газпром", заявява Тимченко в интервю, публикувано в последния брой на "Форбес".

"Новатек" в партньорство с френската "Тотал" (Total) планира да построи завод за втечнен газ на арктическия полуостров Ямал, разглеждан като следващия значим производствен регион след изчерпването на западносибирските полета.

Правото да изнася газ от Ямал е от ключово значение за "Новатек".

"Трябва да разберем, че ако искаме да стартираме такъв проект, се нуждаем от промени в нормативната рамка. Това е." - казва Тимченко, който контролира 23.49% в "Новатек".

Заводът за втечнен газ на Ямал трябва да започне работа през 2016 г. с първоначален годишен капацитет 5 млн. тона супер охладен втечнен природен газ, който през 2018 г. да нарасне до 15 млн. тона.

"Газпром" ще действа като експортен агент чрез транспортирането на суровината от ямалския завод, но подробностите по сделката все още не са уточнени. Тимченко изрази недоволството си от неяснотата за това как точно втечненият газ от техния завод ще бъде транспортиран зад граница.

Той пояснява, че имат споразумение, съгласно което "Газпром експорт" ще изнася втечнения газ срещу определена комисионна. "Но "Газпром експорт" тепърва трябва да подпише договори с потребителите и не ни обещава нищо", казва Тимченко.

Източник от "Газпром експорт" завява пред "Форбс", че няма достатъчно информация за проекта, свързан с бъдещия износ на втечнен газ, включително и по цената.

Тимченко критикува и политиката на "Газпром" в Европа, която според него допринася за намаляване на пазарния дял.

"Газпром" и експортното му подразделение "Газпром експорт", които осигуряват около една четвърт от нуждите на Европа, губят пазарен дял в ЕС поради свиване на търсенето и приток на по-евтини алтернативни горива като втечнен газ.

"Смятам, че маркетинговата кампания на "Газпром експорт" доведе до намаляването на европейския дал...Втечненият природен газ вече е на пазара. Всъщност, възниква нов, по-евтин газов пазар; тези неща трябва да се виждат", посочва Тимченко.

Официални представители на "Газпром експорт" са отказали коментар по темата.

Износът на "Газпром" за Европа, който е жизненоважен източник на приходи за компанията, най-вероятно ще се понижи през тази година, в сравнение със 150 млрд. куб.м, продадени миналата година.

"Газпром" освен това е обект на антимонополно разследване от страна на Европейската комисия, която подозира, че руската държавна компания пречи на свободния пренос на газ в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес