Новаците на Грило са готови да превземат с щурм италианския парламент

Франческа Пишонери и Гевин Джоунс, Ройтерс

Новаците на Грило са готови да превземат с щурм италианския парламент

Запознайте се с "грилините". Те са 162-мата много обикновени хора, които сега се следят с безпокойство от финансовите пазари и световните лидери, след като тазседмичните избори в Италия не успяха да излъчат правителство.

Грилините - буквално "малките Грило" са народните представители, избрани с гласовете за антиелитарното "Движение 5 звезди" на комика Джузепе "Бепе" Грило, което преобърна всички прогнози, превръщайки се в най-голямата партия в Италия.

Сега те държат ключа към бъдещето на третата най-голяма икономика в еврозоната и може би на единната валута изобщо на фона на страхове, че политическата нестабилност в Италия може да разпали отново спящата дългова криза в региона.

Ще е много трудно за парламента в Рим, в който няма ясно изразено мнозинство, да състави каквото и да било правителство без тяхно съгласие, но те сякаш не са нито манипулатори на тълпата, нито демагози, дори не са и популисти - три обвинения, отравяни често към техния лидер.

Както кметовете и общинските съветници от движението, които вече управляват градове и области, те сякаш са далеч по-прагматични от самия Грило, чиито предложения може да стават все по-крайни, като се има предвид яростта, с която крещи с дрезгавия си глас по митингите.

"Идеологиите са свършени, идеите вече не са десни или леви, те са добри или лоши", каза Себастиано Барбанти, 36-годишен маркетингов стратег, избран от бедната южна област Калабрия. Той каза за Ройтерс, че моделът на "Движение 5 звезди" трябва да е като политиката на областните му съветници в Сицилия, които се отказаха от 75 процента от заплатите си и събраха спестените пари във фонд, за да осигурят евтини заеми за малкия бизнес.

Остава да видим дали народните избраници на Грило са опасни, но 108-те депутати в долната камара и 54-та сенатори със сигурност изглеждат като извънземни в закостенелия, геронтократски свят на италианската политика. Всички народни представители на движението са на възраст около 20-те или 30-те и никой от тях няма опит в професионалната политика. Тези, с които разговаря Ройтерс, са гласували на
предишни избори за левицата или изобщо не са отивали до урните.

Депутатите на Грило са отражение на обещанието му да подбере "нормални хора", а не смесица от професионални политици и знаменитости, както правят повечето партии. Те са учители, студенти, работници от заводи и домакини; лекари, медицински сестри и инженери. Някои са безработни. Народните представители от "5 звезди" ще откажат званието "почитаем", което по принцип е отредено за парламентаристите в Италия, предпочитайки да се обръщат към тях с "господине" или "госпожо".

Те бяха избрани за кандидат-депутати на първични избори, произведени в интернет, на които за тях гласуваха партийни поддръжници, след като се представиха с предварително написана автобиография или използваха уебкамера.

Без никаква структура

Цялото движение на Грило, което той учреди едва преди три години, е базирано в интернет. То няма централа, няма местни офиси и вътрешна йерархия освен тази, че Грило е безспорният му лидер. А той самият дори отхвърля това определение, представяйки себе си с известна доза ирония просто като "говорител".

Неговите последователи са несъмнено неопитни, но те казват, че са решени да донесат така необходимата прозрачност и честност в коридорите на властта. Техните приоритети обаче не включват референдум за продължаване на членството на Италия в еврозоната - предложението на Грило, което най-много тревожи пазарите.

Последователите му не са изразявали възгледи против еврото и омаловажиха идеята за плебисцит, която не присъства в манифеста на партията, като начин просто да се провокира дебат по тази тема табу.

Вместо това всички те искат да променят неработещото изборно законодателство на Италия, да се борят срещу корупцията и прахосничеството, да намалят разходите и да открият начини да предложат евтини кредити на силно притиснатите компании и минимален доход за безработните.

Тридесет и четири годишната Карла Руоко, която работи в офис на държавната данъчна служба в централната област Лацио, каза, че тя и колегите ѝ народни представители щели да взимат само 2500 евро на месец, сравнено със станадартната депутатска заплата от около 8000 евро. "Първото нещо, което искам да направя в парламента, е да намаля плащаната от италианците издръжка за техните политически институции", каза тя.

Тридесет и една годишният компютърен техник Рикардо Нути, избран в Сицилия, посочи, че негови най-големи приоритети са реформирането на изборната система, довела до сегашния парламент без мнозинство, и законодателство срещу корупцията и конфликтите на интереси.

Но въпреки нейния устрем, предизвикателствата пред тази армия от новаци в политиката са обезсърчаващи и всичко може да завърши зле. Противниците им, както отляво, така и отдясно, а също и в повечето медии, ще работят именно за това.

Първо грилините ще трябва да изкарат ударно курс по парламентарни правила и дисциплина, избирайки ръководители на парламентарната си група, говорители и членове на комисии, без да се карат помежду си като "традиционните" партии, които те ненавиждат. А след това остава да се види колко дълго ще издържи моралът им на тъмните изкушения, съпътстващи властта. Ще променят ли системата или тя ще промени тях?

Да не изпускаш юздите

Често привеждат сравнението с борещата се за повече федерализъм партия Северна лига, която нахлу на италианската политическа сцена в началото на 90-те години начело на кръстоносен поход срещу прахосничеството и подкупничеството, но самата тя бе унижена от поредица корупционни скандали.

Народните представители от "5 звезди" отхвърлят корупцията, казвайки, че целта на лигата в действителност е била да се дискриминира бедният юг, и съюзявайки се бързо-бързо с медийния магнат Силвио Берлускони, тя е показала, че моралът не я вълнува особено.

"С 2500 евро на месец, защото запомнете, че връщаме останалото, няма опасност да влезем в парламента, за да забогатеем", каза Лаура Кастели, енергична 26-годишна данъчна консултантка, избрана в северната област Пиемонт.

Със своите яростни нападки срещу алчността, прахосничеството и подкупността на италианския политически и бизнес елит Грило несъмнено е виновникът за успеха на партията. Но 64-годишният комик с буйна коса не се кандидатира на изборите и затова няма да се присъедини към последователите си в парламента. Така за него може да стане по-трудно да държи под контрол своите депутати.

Той показа авторитарната си страна преди два месеца, когато изгони двама партийни членове, оплакали се от липса на вътрешна демокрация и пренебрегнали правилото в движението, забраняващо всякакви появи по телевизионни токшоута.

Ако му се наложи да гони някои от депутатите си от партията, те лесно могат да се преместят в някой от противниковите лагери отляво или отдясно, където със сигурност ще ги приемат с отворени обятия.

Много бързо могат да възникнат и трудности около въпроса дали да се работи с левоцентристите в парламента, за да се състави правителство.

Грило изключи какъвто и да било съюз и заяви, че партията ще подкрепя само предложения, с които е съгласна, разглеждайки всеки случай поотделно. Това принуждава левоцентристите да влязат в неестествена коалиция с Берлускони, ако искат да оцелеят (днес лидерът на левоцентристите Пиер Луиджи Берсани отхвърли тази възможност - бел. ред.).

Но позицията на комика вече бе разкритикувана от много от поддръжниците му в блога на партията - нейния основен форум за общуване - а един от депутатите ѝ, с когото Ройтерс разговаря, също сякаш бе "за" съюз. "Ако можем да намерим обща политическа основа, не виждам защо да не им дадем нашата подкрепа", каза народният
представител от Калабрия Себастиано Барбанти.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа