Novavax съобщи за забавяне на процеса по одобряване на нейната ваксина

Американската компания Novavax съобщи за забавяне на процеса по одобряване на нейната ваксина срещу коронавирус, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е предизвикало рязко поевтиняване на акциите на фирмата, чийто препарат в процес на разработване има отредена важна роля в международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС.

По-рано Novavax бе обявила планове да поиска разрешение за спешно използване на ваксината първо във Великобритания, а малко след това - и в Съединените щати, през второто тримесечие на тази година. Вчера тя обаче съобщи, че няма да направи това преди третото тримесечие.

В резултат цената на акциите на Новавакс се понижи с повече от 12 процента в електронната търговия след затварянето на Уолстрийт.

Ваксината на американската компания работи на различен принцип от вече одобрените по света. Тя е на протеинова основа и предизвиква имунен отговор, без да съдържа вирус, отбелязва АФП.

През март Новавакс съобщи, че при клинични изпитания във Великобритания нейната ваксина е показала 89,7 процента ефективност при симптомно протичане на болестта.

Американската компания е обещала да дари 1,1 милиарда дози на програмата КОВАКС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус