"Новера" продължава събирането на смет от 1 март

"Новера" продължава събирането на смет от 1 март

Концесионерът на столичната чистота "Новера" няма да спира от 1 март почистването на подопечните им 19 района, съобщиха в петък за Mediapool от Столична община. Преди ден кметството преведе 4 милиона лева на фирмата, които отидоха за частично погасяване на натрупания дълг за зимно почистване. От "Новера" бяха заплашили, че ако си получат всичките дължими10 милиона лева, по-голямата част от София ще остане без сметоизвозване.

Дружеството обявило пред общината, че вече преведената сума ще стигне на този етап за покриване на неотложните разходи и поискало график за погасяването на останалите 6 милиона лева. От кметството са посочили, че до 20 март сметките ще бъдат изчистени.

Междувременно шефът на общинската фирма "Чистота-Искър" Павел Граматиков декларира пред Mediapool, че смущения в чистенето на районите "Люлин", "Овча купел" и "Витоша" няма да има. Дружеството ще замести "Новера" в тези квартали от началото на март. От групите на ДСБ и БСП в градския парламент изразиха съмнение, че "Чистота-Искър" са подготвени да извършват тази дейност заради липсата на персонал, техника и съдове.

"До 1 март ще имаме 80 процента от всички необходими съдове за трите района. До седмица след това всички нужни кофи ще бъдат разположени. През този преходен период там, където е имало три контейнера, ще има по два. Столичани реално няма да усетят разлика", заяви Граматиков. Той добави, че до изхвърляне на боклука в чували няма да се стигне.

Без конкурс "Чистота-Искър" поръча съдове за боклука от Чехия на обща стойност 1.2 милиона лева. Общинското дружеството трябва да чисти район "Овча купел", а работата в "Люлин" и "Триадица" ще бъде поета от фирма "АЕС-Х" като подизпълнител. Граматиков декларира, че и двете дружества са готови да си свършат работата

По отношение на партньорството между "Чистота-Искър" и "АЕС-Х" надвиснаха огромни съмнения за конфликт на интереси. Частната фирма се държи от Ина Арсова, която е дъщеря на бившия син общинар Красимир Арсов. Той и Граматиков са съдружници в няколко фирми. Кметът Бойко Борисов вече обяви, че ще разпореди проверка по този въпрос.

Третата нова фирма в столичната чистота "Титан-Чистота" също е декларирала пред кметството, че ще осигури всичко необходимо, за да няма смущения в сметоизвоването на кварталите "Младост" и "Витоша".

От 1 март Столичният инспекторат ще трябва да следи за кражба на кофи между стария концесионер и новите фирми, както и за замърсявания на улиците при прибирането на контейнерите от страна на "Новера."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?