"Новера" вече ще може да си вземе контейнерите за боклук

"Новера" вече ще може да си вземе контейнерите за боклук

Прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу фирма "Новера" като бившият концесионер на столичната чистота ще получи право да си вземе всички контейнери от улиците на града. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура във вторник. Проверката на държавното обвинение започна през март тази година след сигнал на кмета Бойко Борисов.

Той поиска разследването да установи дали отказът на фирмата да чисти представлява заплаха за здравето на столичани. При изисканите справки от Министерството на здравеопазването се оказва, че през седмиците, в която камионите на "Новера" не са излизали по улиците, е нямало увеличение на инфекциозните заболявания вследствие на кризата с боклука.

"След прекратяването на проверката ще бъде премахната и забраната "Новера" да си прибере контейнерите за смет", допълни градският прокурор на София Николай Кокинов. Постановлението на прокуратурата за отказ от образуване на наказателно производство може да бъде обжалвано от Бойко Борисов пред Софийската апелативна прокуратура.

В края на март общинската фирма "Чистота - Искър" гарантира, че ще бъде закупено необходимото количество контейнери, които да заменят тези на "Новера".

Докато прокуратурата не видя престъпления в действията на бившия концесионер, фирмата се съди със Столичната община за актуализация на цените по вече прекратените договори. Претенцията е за изплащане на неустойки за последните 2 години. От "Новера" все още не са завели дело за претърпени щети от прекратяването на концесията. Законовият срок за предявяване на тази претенция е 3 години.

Преди три седмици фирмата бе върната в почистването на града от Националния кризисен щаб, който бе създаден от премиера Сергей Станишев. Около това решение избухна поредният политически скандал между министър-председателя и столичния кмет. Бойко Борисов атакува Станишев, че "е върнал Вълка (Румен Гайтански, б. р.) в почистването на София", а лидерът на БСП набляга на факта, че София е най-мръсната европейска столица.

От "Новера" коментираха отпадането на прокурорската забрана за вдигане на контейнерите с думите, че фирмата няма да ги прибира, защото е "в процедура по мобилизация от страна на Националния кризисен щаб" и продължава да извършва сметосъбиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България