"Новера" започва дела срещу Столична община

"Новера" започва дела срещу Столична община

Фирмите на концесионера на столичната чистота от "Новера" са подали искови молби в Софийски градски съд с искане за увеличение на цените с 33.3 процента и обезщетения за виновно неспазване на концесионния договор. В контракта, подписан през 1998 година от администрацията на тогавашния кмет Стефан Софиянски, е заложена клауза за задължително увеличаване на цените при инфлация, надхвърляща 3 процента.

От "Новера" ще съдят кметството за 1 процент от всички пропуснати ползи по договора заради несъстояли се инфлационни индексации от 2005 до края на 2008 година. За този период Столичната община изплати около 170 милиона лева на концесионера по старите цени.

"До тази стъпка прибегнахме, след като от юни 2007 година досега сме изпратили шест писма до Столичната община с искане за индексация и две нотариални покани. На нито едно от посочените искания Столична община не е отговорила официално. Междувременно финансовите показатели на компаниите вследствия на забавената индексация са отчетени като незадоволителни", заяви говорителят на "Новера" Димитър Димитров, цитиран от БТА.

Досега от Столичната община отказваха да направят това с мотив, че дружеството не е представило своята инвестиционна програма, което е тяхно задължение по концесионен договори. Освен обезщетения концесионерът иска от съда да промени договора като заложи в него процедура по ежегодна автоматична индексация на цените според натрупаната инфлация. Досега от "Новера" държаха да получат увеличение на цените с 20 процента.

Новото развитие на ситуацията около софийската чистота се случва в момент, в който кметът Бойко Борисов декларира своето намерение да изкупи бизнеса на "Новера". Той обеща, че до петък ще има развитие по случая. Все още общинската администрация не посочват конкретна сума, която смята да задели, за да купи "Новера". Не се казва и от къде точно ще дойдат парите, след като средства в бюджета нe са заложени.

На другия фронт на столичната чистота също не се забелязва проясняване. В четвъртък съдът трябва да се произнесе дали може да бъде подписан договора с австрийската фирма "Заубермахер" за чистенето на 5 големи района от 1 март. Процедурата по избор на новия концесионер се обжалва от конкурента “Титан АС“, която участва в конкурса с многократно по-ниски цени от победителя, но от общината ги отхвърлиха, защото не успели да обосноват тарифите си. Ако съдът не разреши парафиране на договора със “Заубермахер“, общината отново ще се окаже заложник на "Новера".

Заради забавяне на конкурса за обществена поръчка, кметът Бойко Борисов подписа договор с "Новера" за почистването на "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица" без да е проведена състезателна процедура, изисквана от закона.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?