Нови 100 млн. лв. влага бизнесът в разделяне на сметта

Нови 100 млн. лв. влага бизнесът в разделяне на сметта

Още 100 млн. лв. ще вложат организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки в съдове за разделно събиране на сметта и сепариращи инсталации в периода до 2009 г. Това предвижда подписано на 12 декември споразумение между шестте такива организации и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщи в сряда пред журналисти екоминистърът Джевдет Чакъров.

Това е вторият документ, обвързващ бизнеса с инвестиции в разделното събиране на сметта, след като през май 2006 г. бе сключен меморандум за влагане на 110 млн. лв. до края на 2007 г. Сега обаче юристите на МОСВ препоръчали да се подпише споразумение, за да са правно издържани ангажиментите.

До юни 2007 г. в системи за разделно събиране на сметта са обхванати 3 млн. души, а до края на годината населението с възможност да си сортира боклука ще стане 4.5 млн. До края на 2008 г. включени трябва да бъдат 5.5 млн. българи, а до края на 2009 г., когато изтича споразумението, техният брой трябва да достигне 6.3 млн., посочи Джевдет Чакъров. Той обаче не спести съмнението си, че цифрата може да остане само като договореност с общините на хартия.

В същото време от една от организациите – "ЕКОПАК", съобщиха, че са пуснали в експлоатация три нови сепариращи инсталации в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Така сдружението с най-голяма система за оползотворяване вече има пет такива съоръжения, а до края на годината броят им ще стане 8. Всяка една от сортиращите линии позволява отделянето на 4 - 6 вида материали и обработката на 10 - 15 куб. м опаковки в час, които в контейнери потеглят към 27 рециклиращи предприятия, с които са сключени договори.

От втората по големина организацията "ЕкоБулПак" пък съобщиха, че заради новогодишните празници ще извозват контейнерите за пластмаса, хартия и метал всеки ден. От там призоваваха гражданите предварително да сгъват и накъсват обемистите картонени опаковки и да ги хвърлят в контейнерите, а не да ги оставят около тях.

Свива се изкупуването на вторични суровини

В новия документ организациите са поели задължението да намаляват всяка година изкупуването от пунктовете за вторични суровини количествата рециклируеми отпадъци, допълни ресорният зам.-министър Чавдар Георгиев. Така до края на 2009 г. от пунктовете трябва да се рециклират само една четвърт от общите количества, които фирмите имат като ангажимент за оползотворяват.

Сега например от 37 хил. т хартия, от разноцветните контейнери се събират едва 2 хил. т, посочи Чакъров. Той допълни, че в новото споразумение е предвидено още пунктовете за вторични суровини да работят само с едно от организациите по оползотворяване, които и ще контролират самите фирми, изкупуващи рециклируемите отпадъци.

Георгиев отбеляза още, че споразумението е рамков документ и в него не са фиксирани никакви такси.

Наскоро изтече информация, че ще се предвиди въвеждането на такса за депониране на отпадъците, която да плащат общините за всеки тон смет и тя да служи за стимул за намаляването на обемите боклук, отиващи на сметищата. Георгиев заяви, че и в момента таксата смет по формула съдържа компонента за депониране, но тя не е много ясно изразена. Като проблем той посочи това, че общините масово предпочитат да определят таксата смет върху оценката на жилището, вместо по другата предвидена законова възможност – според количествата изхвърляна смет от жилище.

Засега обаче не стои на дневен ред промяна във формирането на таксата смет, така че да се отчита разделното събиране на отпадъците, но на следващ етап това би трябвало да стане, допълни зам.-министърът.

Чакъров съобщи още, че още в първия месец на 2008 г. МОСВ ще даде разрешително за работа на още една организация за оползотворяването на излезлите от употреба електронни и електрически уреди.

Нов играч за електронния скрап

Миналата седмица стана ясно, че такъв лиценз е даден на втората такава организация – "Елтехресурс", която е свързана с първото сдружение "Екобултех", в което пък участват лица от фирмата за автоскрап "Автоекобул". За такъв документ чакаха други четири организации, чиито заявления обаче останаха без отговор, а според Чавдар Георгиев те вече не са валидни и затова третата организация за електронен скрап ще е съвсем нова. Запитан защо МОСВ дава лицензи за едни и същи вид дейност на свързани лица, зам.-министърът отвърна, че ековедомството не е длъжно да проверява регистрациите на кандидатите.

Той каза още, че се обмисля да се въведат определени дати в годината, в които специални камиони да минават по кварталите и да събират излезлите от употреба печки, хладилници, компютри и друга бяла и черна техника. В момента "Екобултех" има договори с големите вериги за електроуреди, където са поставени отделни контейнери за старата техника.

Затварят се всички общински сметища

Стана ясно още, че са предвидени 230 млн. евро от Оперативната програма "Околна среда" за закриването на всички 219 общински сметища до 16 юли 2009 г. дотогава трябва да започнат работа регионалните депа за твърди битови отпадъци, които се изграждат със средства от предприсъединителната програма на Европейския съюз ИСПА и ще продължат да се строят с европари по оперативната екопрограма. Чакъров припомни, че в страната ни вече функционират такива 25 модерни сметища, обхващащи много общини, строят се още 9, а други 21 съоръжения ще се правят тепърва. Предвидено е депо и за София.

В плановете влиза и строежът на завод за преработка на сметта на столичани, затова през януари екоминистърът ще поиска среща с кмета Бойко Борисов за ускоряване на процедурите по изготвяне на подробни устройствени планове на площадките, които са преценени като подходящи за такова съоръжения, за да може да влязат терените за изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда и да се върви към избор на технология и изпълнител.

Чакъров отново акцентира върху съдебния иск, който ще заведе България срещу Европейската комисия за орязаните с 37 на сто квоти за излъчване на парникови за периода 2008-2012 г. Неговото съдържание ще бъде обсъдено утре на заседание на Министерския съвет, за да се внесе в европейския съд в Брюксел. Паралелно с обжалването на решението на Брюксел, ще искаме и неговото спиране до произнасянето на съда. Ако обаче междувременно ЕК преразгледа намалението на квотите, София ще оттегли иска си, каза екоминистърът.

Той обеща и до март 2008 г. да бъдат окончателно одобрени заповедите за включване на 88 терена в европейската екомрежа НАТУРА 2000. Първите проекти на такива заповеди са приключили процедурата по общественото си обсъждане и включването на зоните вече е факт.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?