Нови 12 тона сладолед са изтеглени от пазара заради опасен яйчен прах

Нови 12 тона сладолед са изтеглени от пазара заради опасен яйчен прах

Нова партида яйчен прах, в който е открита опасна концентрация на веществото фипронил, е намерена в България. Част от него е използвана за производството на над 12,5 тона сладолед, който вече е изтеглен от пазара, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Става въпрос за 500 кг яйчен прах, внесен от Германия. Почти цялото количество от него е било намерено в склада-получател. Липсвали са 93 кг от партидата, които са използвани за производството на изтегления от пазара сладолед.

Заради фипронил миналата седмица от пазара бяха изтеглени 9 тона майонеза и 25 тона сладолед и сладоледени торти. В тях беше вложен яйчен прах с наднормено съдържание на фипронил.

Фипронилът е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, в това число при кокошките носачки. Препаратът се използва за борбата с бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация фипрохонилът може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Симптомите на отравяне с опасния препарат са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.

От агенцията по храните обясниха още, че за да не се допусне разпространение на пазара на яйчни продукти и яйца, замърсени с фипронил, се правят проверки на фермите за добив на яйца, складовете за яйца и яйчни продукти и предприятията, които произвеждат и преработват такива продукти.

Всяка пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ, допълниха от агенцията. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес