Нови 120 хил. лв. глътна спреният проект "Бургас-Александруполис"

Нови 120 хил. лв. глътна спреният проект "Бургас-Александруполис"

Прекратеният от българска страна проект за строеж на петролопровода "Бургас-Александруполис" глътна още 120 хил. лв., след като в сряда правителството предостави парите за увеличение на капитала на българското дружество, участващо в регистрираната в Амстердам руско-българо-гръцка проекта компания.

С отпуснатите средства капиталът на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“ ЕАД ще се вдигне със 120 хил. лева чрез емитирането на 1200 нови акции.

Парите са предвидени в бюджета за 2017 г. и ще отидат за издръжка на дружеството, както и да може то да покрие през 2018 г. финансовите си ангажименти като акционер в международната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В.”. В регистрираното в Холандия по силата на междуправителствено споразумение дружество българската фирма държи 24.5 на сто. Руски консорциум от държавни компании притежава 51 процента, останалите са на гръцки части фирми и гръцката държава

Макар България да се отказа от строежа на тръбопровода през нейна територия още през 2011  г. и денонсирането на междуправителственото споразумение между София, Атина и Москва бе гласувано от Народното събрание през 2013 г. разходите за участие в международната проектна компания продължават.

След като беше тръгнала да съди съакционерите си, задето не искат да закрият общото дружество, през юни 2016 г. се отказа от това свое намерение.

 "Прекратихме делото, защото гръцката страна предложи компанията да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти като инфраструктура. Ние приехме този аргумент, тъй като разходите за поддържане на тази инфраструктура са пренебрежимо малки, за да може да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти между България и Гърция, свързани с диверсификацията в енергетиката. Затова оттеглихме иска в холандския съд в Амстердам", каза тогава финансовият министър Владислав Горанов.

По-късно "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“ ЕАД бе прехвърлена от Министерството на финансите към Министерството на енергетиката, но не се е чуло какво работи то и какви са потенциалните българо-гръцки проекти, които да се изпълняват заедно с Русия чрез общата им компания.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?