Нови 18 000 държавни служители са уволнени в Турция

В понеделник се очаква отмяна на извънредното положение

Реджеп Тайп Ердоган

Над 18 000 държавни служители бяха уволнени в Турция с декрет-закон, публикуван в "Държавен вестник" днес, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Половината от освободените са от редиците на силите на реда, но има и много учители и университетски преподаватели, уточни АФП.

Общо 18 632 души, от които над 9000 служители от полицията и 6000 от армията, видяха имената си в декрета, представен от медиите като последния преди вероятната отмяна на извънредното положение в понеделник.

Близо 1000 служители на министерството на правосъдието и 650 на министерството на образованието също бяха уволнени.

Този декрет-закон е представян като последния, обявяван по време на извънредното положение, въведено в Турция след неуспешния опит за преврат през юли 2016 година и оттогава удължавано непрекъснато.

Според доклад на неправителствената организация Human Rights Joint Platform до 20 март 2018 г. заради извънредното положение в Турция са уволнени 112 679 души, от които 8000 от въоръжените сили, около 33 000 персонал на министерството на образованието и 31 000 от министерството на вътрешните работи, като от тях 22 000 от Генералната дирекция на сигурността.

Турските медии твърдят, че извънредното положение ще бъде отменено в понеделник, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган положи клетва.

Той бе преизбран за държавен глава на 24 юни, а отмяната на извънредното положение бе едно от предизборните му обещания, припомня АФП.

Понеделникът ще отбележи също влизането в сила на президентската система след конституционната промяна, одобрена на референдума през април 2017. При новата система цялата изпълнителна власт е в ръцете на президента.

Споделяне

Още от Свят