Нови 196 заразени и 8 починали с Covid-19 у нас

Проф. Габровски: До 6% положителни тестове не са проблем за системата

Нови 196 заразени и 8 починали с Covid-19 у нас

През последното денонощие са регистрирани нови 196 случая на заразяване с коронавирус при направени 3 686 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Отново най-много са положителните проби в София – 85. Другите новозаразени са от Благоевград - 6; Бургас - 7; Варна - 18; Велико Търново - 4;   Габрово - 2; Добрич - 5; Кърджали - 2; Кюстендил - 13;   Пазарджик - 3; Перник - 1; Плевен - 1; Пловдив - 10; Разград - 2; Русе - 4;  Сливен - 1; Смолян - 1; София област - 12; Стара Загора - 9;  Хасково - 1; Шумен - 5; Ямбол - 4.

Общо регистрираните у нас случаи до момента са 8929, като от тях 4416 са активни в момента. 4205 са излекуваните, 99 от които са регистрирани през изминалото денонощие.

В болница са 624 пациенти, като от тях 34 се намират в интензивни структури.

Общо заразения медицински персонал от началото на епидемията у нас е 568 души.

Починалите са вече 308 души, като 8 са новите смъртни случаи от изминалото денонощие. Починали са мъж на 49 г. с диабет, сърдечно и хронично бъбречно заболяване, мъж на 66 г. с пневмония, жена на 52 г. с пневмония и астма, мъж на 78 г. с пневмония, мъж на 82 г. със сърдечно заболяване, мъж на 73 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 71 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания и мъж на 73 г. с пневмония.

Положителните проби за Covid-19 през последните седмици варират между 4% и 6% и това ниво засега е приемливо и не води до натоварване на здравната система, каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. Николай Габровски във вторник пред бТВ.

По думите му най-голямата спешна болница у нас е напълно подготвена за пандемията. "Ние и още няколко болници, които са основни, се сблъскахме с тази инфекция през един много тежък период. Това подготви екипите – има протоколи, обезпеченост със защитни средства, но и медиците свикнаха с тази инфекция. Тя не представлява нещо стресиращо – знае се как да се реагира и какво да се прави. Към пациентите се подхожда по един много спокоен и професионален начин", каза Габровски. 

Той посочи, че въпреки по-добрата подготовка, за заразата все още се знае твърде малко. По думите му отделянето на лабораториите за коронавирус от болниците е възможност за разделяне на потоците от хора, но това не е панацея. Той предупреди, че предстоящият есенно-зимен сезон ще бъде предизвикателство за системата заради стандартните инфекции, предавани по въздушно-капков път. 

Според него всички наредби и правила, които се сменят от седмица на седмица са в отговор на една променяща се ситуация и в желание нещата да се случат по-добре. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?