Нови 20 електрически автобуса се движат в София

Сн. Столична община

Нови 20 електрически автобуса се движат по две от линиите на софийския градски транспорт от сряда. Новите превозни средства се движат по линиите 9 и 309. Те бяха представени официално в сряда.

Машините са купени с лизингов договор от общинската компания "Столичен автотранспорт". Лизингът се предоставя от компанията "Евролийз". Стойността на автобусите е 15.185 млн. лева без ДДС, допълнително около 1.5 млн. лева общинското дружество плаща за зарядни станции и оборудване на превозните средства. Лизинговото оскъпяване е 5.52 млн. лева, пише в договора между "Столичен автотранспорт" и "Евролийз". На месец общинското дружество плаща по 224 333 лева вноска за автобусите.

Изборът на лизингова компания е предрешил и марката на превозните средства. В офертата на "Евролийз" се предлага доставка на автобуси Yutong на китайската компания "Джънджоу юйтун бус ко". Официален дистрибутор на тези превозни средства за страната е дружеството "Българска автомобилна индустрия", което наследи дейността на обявилата фалит компания "Литекс моторс". Дружеството е свързано с бизнесмена и футболен собственик Гриша Ганчев.

"Българска автомобилна индустрия" е печелила и други обществени поръчки за доставка на превозни средства за държавни ведомства.

При представянето на новите електробуси в сряда кметът Йорданка Фандъкова припомни, че предстои сключването на договор за доставката на още 15 превозни средства на ток. През следващата година пък по линиите на градския транспорт ще бъдат пуснати и нови 162 газови автобуса. Така щели да бъдат подменени 90% от автобусите в София.

Споделяне

Още от България