Нови 20 хил. души включени в кърджалийските избирателни списъци

Нови 20 хил. души включени в кърджалийските избирателни списъци

В Кърджали избухна скандал имат ли право изселниците ни в Турция да гласуват на местните избори. Според статистическите данни в община Кърджали заедно с новородените живеят около 69 000 души. По списък избирателите са над 89 000. Разликата от 20 000 души е включена в списъците след приемане на промените в Закона за местните избори. Част от тези хора от години не живеят на територията на страната, предаде БНТ.

От един от предизборните щабове в Кърджали съобщиха, че ще разлепят в града листовки на български и турски език, които да предупреждават българските изселници в Турция, че нямат право да гласуват. Според политическата централа тези хора са подведени и могат несъзнателно да нарушат българските закони. От щаба твърдят, че може да се докаже кой не е бил дълго време в страната, като се засече информация от пунктовете, които са външна граница на Европейския съюз. Това изявление провокира реакция от друг предизборен щаб. Оттам обвиниха опонентите си в опит за сплашване на българските граждани, които живеят в Турция, предаде БНТ.

"Всички граждани, които гласуват, трябва да знаят, че в член 3 ясно е вписано, че могат да гласуват граждани, навършили 18-годишна възраст, които не са под запрещение и последните десет месеца са живели на територията на общината", заяви по този повод Величка Георгиева, председател на ОИК – Кърджали.

По думите ѝ гласувалите без да имат това право, попадат под ударите на българското законодателство. Санкциите за това могат да бъдат наложени, ако бъде сезирана прокуратурата.

Четири дни преди изборите много хора от района на Кърджали вече очакват гости от Турция. По информация от фирмите-превозвачи в Кърджали, засега няма засилен автобусен поток от Турция.

Споделяне

Още от България