Нови 24 случая на ХИВ са открити от началото на годината

Нови 24 случая на ХИВ са открити от началото на годината

Нови 24 ХИВ–позитивни лица са открити от началото на годината до 8 февруари, с което носителите на ХИВ в страната официално стават 3050 души. Това сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването, представени по повод старта на 14 февруари на втория етап на Националната АнтиСПИН кампания “Узнай своя статус“.

През 2018 г. над 324 000 души са узнали своя ХИВ-статус.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-голям от броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2018 година са инфектирани по сексуален път.

На 14 февруари традиционно стартира вторият етап на Националната АнтиСПИН кампания, която тази година е под мотото “Узнай своя статус“. Кампанията се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на Министерството на здравеопазването, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и медии.

Националната АнтиСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е на 14 февруари, а в третата неделя на месец май (в деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се реализира трети пореден етап. Четвъртият финален етап е лятната АнтиСПИН кампания.

Предвидени са повече от 150 АнтиСПИН инициативи, които съчетават изработване на любовни послания, съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ.

И през тази година са планирани здравни презентации и дискусии на тема любов и здравословен сексуален живот, както и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции.

Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в Регионалните здравни инспекции и на терен.  

Споделяне

Още от България