Нови 255 заразени с коронавируса и 11 починали

Инфекциозна болница става координационен център

Нови 255 заразени с коронавируса и 11 починали

Общо 255 са откритите нови случаи на коронавирусна инфекция в страната през последното денонощие при направени 5 325 PCR теста. Починалите са 11 души.

Това е втори пореден ден, в който починалите са двуцифрен брой. Ако тенденцията се запази през тази седмица властите ще отбележат нов черен рекорд. Увеличеният брой починали следва увеличения брой заразени.

Положителната тенеденция е, че за втори пореден ден оздравелите са повече от новите случаи. Сега те са 280 души. В болниците се лекуват 847 души, а в интензивни отделенияса настанени 41 болни.

От началото на пандемията са регистрирани 12 414 случая на коронавирусна инфекция, излекували са се общо 6964 души, а починалите са 415. Активните случаи в страната намаляват до 5035.

Статистиката потвърждава намаляването на случаите в столицата София за сметка на разпространението на заразата в другите областни центрови, които бяха по-малко засегнати в началото на пандемията.

Разпределението по области на новите случаи е: Благоевград - 43, София-град - 34, Пловдив - 32, Варна - 31, Смолян - 14, Перник - 13, Габрово - 11, Добрич - 10, Бургас - 9, Пазарджик и Ямбол по 8, Велико Търново - 7, Плевен - 6, Стара Загора и София област по 5, Силистра - 4, Русе - 3, Кюстендил, Разград и Хасково по 2, Шумен, Сливен, Търговище, Ловеч, Кърджали и Видин по 1.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи пред Нова телевизия, че  е взето решение за създаване на координационен център в Инфекциозна болница в София, където линейките ще карат всички случаи със съмнение за коронавирус. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. От там те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

Огнище на коронавирус бе регистрирано и в още един дом за стари хора във Варна - "Гергана". Там са регистрирани 25 положителни проби - на 22 обитатели на дома и на 3 души от персонала, съобщиха от общината.

Преди два дни жена от дома, която впоследствие почина, даде положителна проба за коронавирус, след което от РЗИ-Варна започнаха масово тестване на потребителите и персонала.

В друг дом в областта,"Свети Георги", бяха заразени над 100 души, а пет от тях вече починаха. В дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе с коронавирус са над 90 души, а трима починаха.

Трета детска градина в Благоевград ще остане затворена до края на седмицата, след като трима от служителите се оказаха с коронавирус. Сред децата няма заразени. Благоевград е една от най-зесгнатите области в момента и с най-много хоспитализирани пациенти.

Covid-отделенията в благоевградската многопрофилна болница са пълни, а персоналът изнемогва, съобщи БНТ.

"Натоварването е изключително високо в отделението. Ние сме само двама лекари и една млада колежка, която дойде февруари, сестрите също не достигат. Когато стана отделението за ковид инфекция 4-5 сестри напуснаха", каза д-р Румен Кондев, завеждащ Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград.

Обмисля се още едно от болничните отделения да бъде преобразувано за лечение на заразени с коронавирус пациенти. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?