Нови 31 случая на Covid-19 за изминалото денонощие, трима са починали

Детските градини няма да бъдат отворени поне още седмица

Нови 31 случая на Covid-19 за изминалото денонощие, трима са починали

За последното денонощие 31 са регистрираните нови случаи на заразени с коронавирус. От тях 20 са приети в болница. Направените тестове са 1611. Така общо установените случаи с Covid-19 у нас вече са 2100. Увеличението е с 1.5% спрямо сряда.

От новите 31 случаи - 12 са в София (Александровска болница - 4, амбулаторни са 8), Ямбол - 6, Плевен - 4, Сливен - 3, Пловдив - 2, Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик - по 1. Активните области са девет.

Починалите през изминалото денонощие са трима и така жертвите от коронавирус стават общо 99. Това са 79-годишен мъж от Дома за стари хора в Кула, който е починал в Монтана, жена на 75 години, починала в София и 87-годишен мъж с много придружаващи сърдечни заболявания, починал в "Пирогов", обяви ген. Венцислав Мутафчийски на седмичния брифинг на Националният оперативен щаб.

Заразените сред медицинския персонал са 228. Новите случаи са три – лекар от болницата в Пазарджик, медицинска сестра и санитарка от болницата в Плевен.

Има един нов случай при децата. Става въпрос за дете на 10 години от Сливен.

Излекуваните от коронавирус вече са 521, като през последното денонощие те са 22-ма.

Вчера приключи извънредното положение и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев късно вечерта обяви извънредната епидемична обстановка в страната до 14 юни. Всички мерки остават, като две се разхлабват - всички имат свободен достъп до парковете, разрешават се и трансплантациите.

Детските градини не трябва да бъдат отваряни поне още седмица, смята ген. Мутафчийски. Той посочи, че щабът следи обстановката в Западна Европа. Германия се отчита, че остават рисковете в детските ясли, градини и училищата, каза Мутафчийски.

Клъстерното разпроспранение е добра новина

"Има клъстерно разпространение на болестта, което ние отчитаме като много добре, защото може да се приложат целенасочено мерки там. Ако продължим в същия дух, това дава по-големи шансове за нормален живот в бъдеще. Но връщането не е връщане към живота, това е новата нормалност. Никой не говори за отпадане на физическа дистанция. Докато заразените бяха двама, ние нямахме никакви навици за този вирус. Сега вече дори и малките деца знаят, че трябва да си мият ръцете и да не се гушкат", каза още шефът на ВМА.

Той изрази увереност, че са постигнати повечето цели на карантинните условия - ниска заболеваемост, обучен персонали малко смъртни случаи.

Медицината се бори за всеки живот, независимо от придружаващите болести

Мутафчийски покани всеки, който не вярва в тежкото протичане на коонавируса при хронично болните, да прекара 3 дни в ръководената от него болница. Той заяви, че е медицината винаги се е борила за живота на всеки един пациент независимо с какви придружаващи заболявания е. Благодарение на развитието на медицината и подобряването на медицинските грижи те живеят все по-дълго.

"За съжаление тези хора дори и в 40 и някоя годишната си възраст се срещнаха с коронавирус и той индуцира тяхната смърт, която можеше да не настъпи и в близките 10 години. Никой в момента не може да бъде сигурен точно колко време биха живели тези болни", каза Мутафчийски.

"Ние имаме конкретни наблюдения. Всеки, който не вярва, да заповяда - лично ще му съдействам да бъде три дена доброволец във ВМА. Три дена. Няма нужда даже да върши работа. Нека да стои, да наблюдава как боледуват тези болни. Те боледуват продължително, боледуват тежко и със своите хронични заболявания не могат да преодолеят всички неща, които им се стоварват благодарение на коронавирус инфекцията".

Споделяне

Още от Коронавирус