Нови 36 000 души у нас ще заболеят от рак през тази година

Нови 36 000 души у нас ще заболеят от рак през тази година

По прогнозни данни нови 36 000 души у нас ще заболеят от рак до края на тази година, а през последната година броят на хората с онкологични заболявания е нараснал с 2%. Това обяви в четвъртък новият директор на Специализирана болница за активно лечение по онкология д-р Здравка Валерианова. Тя съобщи, че в момента болните от злокачествени заболявания у нас са около 223 000 души, а смъртните случаи годишно са 17 000.

"Заболеваемостта нараства с възрастта. През последните години 53% от всички нови случаи на рак са след 65-годишна възраст. У нас и в световен мащаб по-засегнати от болестта са мъжете", посочи Валерианова.

Тя посочи, че при мъжете най-разпространен е ракът на белия дроб като годишно се регистрират по около 3 800 нови случая. Бич при мъжете са още карциномите на дебелото и правото черво, на простатата, на кожата. При жените най-голяма заболеваемост има от рак на гърдата с над 3 500 нови случая на година. Следват отново ракът на дебелото и правото черво, на маточната шийка и др.

Безплатни мамографски прегледи

Специализирана болница за активно лечение по онкология ще проведе безплатни профилактични мамографски прегледи за рак на гърдата. Всеки ден от 5 февруари до 8 март ще се преглеждат по 30 жени.

Записванията ще стават ежедневно от 8 до 14.30 часа на тел. 02/ 8076299.

Жените, които се записват, трябва да са на възраст над 39 години, да нямат предишно заболяване на млечните жлези и да не са си правили мамография през последните 3 години.

С преимущество ще се преглеждат здравнонеосигурени жени, тъй като обикновено те попадат в рисковите групи.

За консумативите за прегледите са отпуснати 10 000 лева от Българския форум на бизнес лидерите, а персоналът на болницата ще работи безплатно.

Валерианова коментира, че у нас и в световен мащаб се очаква увеличаване на заболяемостта от рак като това ще е за сметка на развиващите се страни, тъй като се счита, че развитите са взели мерки за превенция.

Все още у нас онкологичните заболявания се откриват в късен стадий. При рака на белия дроб 80% от новите случаи се диагностицират късно, а при рака на гърдата този процент е около 26%, при рака на дебелото и правото черво – 50%.

Валерианова заяви, че 40% от всички случаи на рак могат да се предотвратят чрез превенция.

Затова тази година Световният ден за борба с рака – 4 февруари се отбелязва под мотото "Можем да се предпазим от рак".

Д-р Стефка Петрова от Националния център по опазване на общественото здраве заяви, че има няколко основни рискови фактора, които водят до ракови заболявания – тютюнопушенето, консумацията на алкохол, слабата физическа активност, храненето с вредни храни, наднорменото тегло, различни видове инфекции и излагането на слънце.

"Консумацията на един литър вино или два литра бира на ден повишават от 4 до 6 пъти риска от рак в сравнение с хората, които не консумират алкохол или консумират умерено алкохол. Слабата физическа активност пък се оценява като причинител на около 25% от рака на гърдата и на дебелото черво по света", посочи Петрова.

Тя каза още, че начинъта на хранене е ключов фактор за превенция на раковите заболявания. "Проучванията показват, че всяка дневна порция (80-100 грама) на плодове и зеленчуци намалява риска от рак на устата с приблизително 20%, а на стомаха с около 30%. Червеното и обработеното месо повишават риска от рак на червата, а високият прием на сол и солените храни повишава риска от рак на стомаха", обясни Петрова.

При свръхтегло и затлъстяване се повишава риска от развиване на рак на матката, бъбреците, стомаха, дебелото черво, гърдата, простата , жлъчния мехур и панкреаса.

"Почти 22% от смъртните случаи на рак в развиващите се държави и 6% в индустриализираните общества се причиняват от хронични инфекции като хепатит В или вируса на хепатит С, които причиняват рак на черния дроб и човешкия папиломен вирус, който причинява рак на маточната шийка.

Главният секретар на Министерството на здравеопазването д-р Нели Нешева съобщи, че ведомството подготвя Национална програма за борба с рака. До края на годината пък ще тръгне скрининг на най-разпространените видове рак - на млечната жлеза, на маточната шийка и на дебелото черво. Те са в рамките на проекта "Спри и се прегледай", финансиран със средства на Европейския социален фонд и национално съфинансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България