Нови 38 млн. лв. тръгват към 100 стартиращи компании

Фондът на фондовете подписа договор с "Витоша Венчър Партнърс" за финасов посредник

Ръководството на Фонда на фондовете

Нови 35.6 млн. лв. ще бъдат финансирани в около стотина стартиращи компонии. Това става възможно след като Фонда на фондовете подписа договор с избрания финансов посредник "Витоша Венчър Партнърс" за изпълнение на Фонд за ускоряване и начално финансиране II (ФУНФ II).

Фондът е с капитал от 38 млн. лв., от които 35.6 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонда на фондовете, а останалите ще представляват частно съфинансиране. Средствата идват от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съфинансирана със средства от еврофондовете.

Ресурсът ще се управлява от "Витоша Венчър Партнърс" ООД, с управляващи партньори  Максим Гурвиц, Марис Прии, Никола Стоянов, Пол Вайнбергер, Марин Илиев и Ерик Андърсон.

Екипът на избрания финансовия посредник има опит в управлението на инвестиции и в създаването на предприемачески програми и екосистеми за последните над десет години. Ключовите лица в него са участвали в екипите на фонд мениджъри от няколко различни страни и съответно като управители и инвеститори в над 200 технологични компании в Европа и САЩ.

Наред с финансирането чрез дялови и квази-дялови инвестиции, "Витоша Венчър Партнърс" ще предоставя менторска и стратегическа подкрепа на компаниите, и ще използва разработените от екипа международни мрежи за бизнес-развитие и привличане на допълнителен частен капитал.

Около половината от подкрепените компании ще участват в акселераторска програма, организирана от фонд мениджъра. Останалите си инвестиции екипът ще осъществи в стартъпи в по-напреднала фаза на развитие.

Очаква се посредникът да реализира първите си инвестиции на пазара през лятото на тази година.

С подписването на договора с "Витоша Венчър Партнърс", Фонд на фондовете завърши създаването на мрежа от фондове за ускоряване и начално финансиране.

Другите фондове от нея са "Ню вижън 3" и "Иновейшън Акселерейтър България", които смениха името на фонд мениджъра си на "Иновейшън Кепитъл".

Заедно с "Морнингсайд хил" (фонд за рисков капитал) на пазара вече активно работят четири фонда за дялово и квази-дялово финансиране.

Те ще подкрепят близо 400 на брой малки и средни предприятия с общ ресурс от 190 млн. лв. От тях 148 млн. лв. идват от еврофондовете, а останалите 42 млн. лв. са привлечен частен капитал от посредниците.

Споделяне

Още от Бизнес