Нови 400 случая на коронавирус потвърдени в германски кланици

Нови 400 случая на коронавирус потвърдени в германски кланици

Германска компания от месопреработвателния сектор съобщи, че от началото на седмицата 400 от работниците ѝ са дали положителен тест за новия коронавирус, предаде ДПА.

От общо 500-те направени теста на работници от кланиците и заводите за месо и месни продукти на "Тьонис Груп" в провинция Северен Рейн-Вестфалия, 400 са се оказали положителни, заявиха представители на фирмата.

Представители на местните власти и на компанията обещаха да дадат пресконференция по темата. Областното министерство на здравеопазването на Северен Рейн-Вестфалия заяви, че ще съобщи подробности за актуалната обстановка пред депутатите от областния парламент.

"Компанията трябва да редуцира във възможно най-голяма степен производствените си равнища", каза пред вестник "Нойе Вестфелише" Свен-Георг Аденауер, представител на местните власти.

В последно време в няколко месокомбината и кланици в Германия бяха установени огнища на коронавирус. Около тези случаи беше изразено безпокойство от работните и жилищните условия на заетите в месарския сектор, много от които са сезонни работници от Източна Европа, отбелязва ДПА.

След като през май в месопреработвателно предприятие в Косфелд беше установено огнище на коронавирус, правителството нареди на компаниите от сектора да правят редовни тестове за коронавирус на работниците си.

Броят на хората с положителна проба за коронавирус в няколко поставени под карантина жилищни блока в Берлин се увеличи на 70, предаде ДПА, като се позова на местните власти.

Седемте гъстонаселени блока в квартал "Нойкьолн" бяха поставени под карантина след откриването на гнезда на коронавирус в тях.

Според здравните власти вчера заразените са били 57. Тестването продължава, което означава, че се очаква по-нататъшно увеличение на бройката.

На никого от членовете на 370-те засегнати домакинства не е разрешено да излиза и се тестват всички обитатели.

Според кмета на "Нойкьолн" Мартин Хикел проблемът отчасти се корени в нагласата, че пандемията е отминала, а здравните власти трябва да убедят хората, че това не е така и че спазването на карантината означава също така грижа за здравето на другите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?