Нови 50 жертви в Ирак, вече без медии при атентати

Нови 50 жертви в Ирак, вече без медии при атентати

Над 50 нови жертви даде Ирак при два отделни бомбени атентата в страната,в които са ранени други около 70 души. Това става в деня, в който говорителят на иракското вътрешно министерство Абдул-Карим Халаф обави, че вече ще бъде забранен достъпът на медиите до местопроизшествията на атентати.

По последни данни поне 45 души са били убити при бомбения атентат срещу сграда на Кюрдската демократическа партия (КДП) в град Махмур, Северен Ирак. Десетки са ранени, като сред пострадалите е и кметът на града Абдел Рахман Делаф, който се намирал с една от съседните сгради,предаде ББС.

В Багдад пък при взрив на автомобил близо до пазар в квартала “Садрия” загинаха 10 души. Районът е населен основно със шиити.

Междувременно пред Франс прес говорителят на иракското външно министерство обяви забранения за медиите достъп до местата, където са извършени атентати.

“Не желаем материалните доказателства да бъдат повредени преди пристигането на разследващите екипи. Освен това министерството се стреми да спазва правата на жертвите", обясни генерал Халаф. Нито пък бихме искали да информираме терористите за резултатите от атентатите, добави той.

През август 2006 г. по искане на премиера Нури ал Малики вътрешното министерство реши да забрани телевизионното излъчване на кървави кадри от всекидневното насилие под страх от съдебно преследване. Някои частни телевизии оттогава бяха затваряни за различни периоди за "подстрекаване към религиозно насилие".

В същото време стана ясно, че американските сили издирват западно от Махмудия с хеликоптери, самолети и сухопътни части трима войници, изчезнали безследно след нападение от засада, при което са били убити петима от войските на САЩ. Армията на  САЩ се опасява, че тримата може да са пленени от бунтовници.

Махмудия, на 30 км южно от Багдад, е част от сунитска бунтовническа зона, наречена "триъгълник на смъртта", където сунитите често атакуват американски сили и шиити, посочва АФП.

При акцията са арестувани 43-ма души, заподозрени, че са замесени в терористична дейност, заяви кметът Ал Амери.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?