Нови 60 съдии ще започнат работа в Софийския районен съд

Нови 60 съдии ще започнат работа в Софийския районен съд

Нови 60 съдии ще бъдат назначени през 2013 година в Софийския районен съд (СРС), за да може да се намали натоварването на магистратите в най-големия български съд. Това ще се случи, след като приключи преместването на институцията в сградите на т.нар. военно НДК и на ГУСВ, обясни в сряда правосъдният министър Диана Ковачева, която бе на обиколка из сградата на бившото ГУСВ (Главно управление "Строителство и възстановяване"). Там трябва да се настанят съдиите от Гражданското отделение на СРС.

Сегашната сграда на съда, която се намира зад БНР, не може да поеме повече служители.

Временният председател на СРС Методи Лалов заяви, че в момента в съда работят 125 съдебни състава, но за да се намали натоварването на магистратите, те трябва да станат около 190.

Диана Ковачева допълни, че след настаняването в новите сгради прокурорите и съдиите ще бъдат разпределени по двама в кабинет. В момента работят по 4-5 магистрати в една стая.

Министърът заяви, че с преместването на съда и с увеличаването на щатните бройки ще се допринесе за решаването на проблема с бавното правосъдие в България.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?