Нови 700 хил. лв. дава държавата за разкопки край магистрала “Марица”

Снимка: БГНЕС

Пътната агенция трябва да се бръкне с нови 700 000 лева заради новооткрити археологически находки край трасето на магистрала “Марица”. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова в понеделник в Първомай. На археологическия екип на обекта вече бяха отпуснати 500 000 лева. Преди 10 дни пък пътната агенция предостави над 420 хил. лева за проучване и преместване на артефакти, открити до новостроящата се отсечка от магистрала “Хемус”.

Павлова обясни, че предстои да бъдат направени разкопки на целия обект и теренът ще бъде освобождаван поетапно, за да може да се изгражда магистрала “Марица”. “Вече е започнало изграждането на един много голям мост. И в двата лота строителството е в добър темп и в срок, така че следващата година магистрала “Марица” следва също да бъде пусната за движение”, каза Павлова, цитирана от бТВ.

Министърът каза още, че 70 км от новоизградените участъци на аутобана "Тракия" вече са пуснати в ход. “Всички, които са пътували до Ямбол, вече могат да видят разликата. Значително се скъсява времето и по-безопасно се пътува”, подчерта Павлова.

Тя изрази надежда през август да бъде готова и останалата част до Петолъчката, около 15-17 км. “Няма конкретен срок, но ще се разчита на добрата воля на изпълнителя. По този начин за това лято ще бъде облекчено движението по автомагистрала “Тракия”. Крайният срок за цялото приключване на магистралата до Бургас е следващата година февруари”, припомни Павлова.

Министърът по регионалното развитие и благоустройството бе в Първомай за откриването на проект за подобряване на условията за отдих на населението. Той е на стойност над 4 млн. лв., от които съфинансирането от държавата е 400 000 лв. Изградени са 16 улици, детски и спортни площадки в Първомай.

Павлова изказа задоволство от това, че държавата вече има възможност да подкрепя проекти за подпомагане на градската среда в по-малките селища. “В момента е предоставено и финансиране за мерки за предотвратяване на наводнения – една много важна тема за региона. Добре е да се знае, че малките градове също имат нужда от финансиране и да не бъдат забравени и за следващия програмен период”, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес