Нови 7000 бежанци в Македония, 30 000 са по гръцки острови, обяви ООН

Напрежението на остров Лесбос пак ескалира до сблъсъци между полиция и имигранти

Така изглежда районът на пристанището в главния град на остров Лесбос Митилини.

Рекордните седем хиляди сирийски бежанци са пристигнали в Македония в понеделник, а около 30 000 се намират на гръцки острови, включително 20 000 на остров Лесбос, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс във вторник.

Европа трябва да предложи гарантирано преселване на сирийските бежанци, тъй като рекорден брой хора се стичат към Македония и Гърция заради мизерията в родината си и съседните държави, обявиха от международната организация.

Дискусиите в Европа тази седмица придобиват още по-спешен характер, защото е очевидно, че не може да има германско решение на европейски проблем, заяви говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг на пресконференция в Женева.

Тя приветства отделните предложения на Великобритания и Франция да приемат сирийски бежанци, но посочи, че приемни центрове трябва да бъдат изградени в страни, като Унгария и Гърция.

"Те ще могат да работят само, ако има система за гарантирано преселване, при която европейски държави кажат "да" ще приемем "Х" брой (бежанци). Ние смятаме, че трябва да бъде за 200 000 души - толкова мислим, че ще се нуждаят от преселване в европейски държави", каза Флеминг.

Засега плановете на Европейската комисия, чийто последен вариант трябва да бъде представен в сряда, предвиждат разпределение сред страните от ЕС на общо 160 хиляди бежанци, пристигнали досега в Гърция, Италия и Унгария.

Ескалация на напрежението между мигрантите и властите на остров Лесбос

Междувременно напрежението между мигрантите и полицията на гръцкия остров Лесбос отново ескалира в понеделник вечер, съобщи Франс прес.

Полицаи с палки влязоха в схватка с множество от 2500 мигранти, които се опитваха да нахлуят във ферибот, нает от гръцките власти, за да ги откара до столицата Атина. Полицията трудно успяваше да вкара ред в множеството, което отчаяно искаше да се качи колкото се може по-бързо на ферибота.

Някои от мигрантите са престояли на острова девет дни, преди да могат да продължат пътя си. Други са тук дори от половин месец.

Сега на остров Лесбос с население 85 000 души има между 15 000 и 17 000 бежанци и ситуацията е на прага на експлозията.

Местното население също е отчаяно от положението. В неделя двама мести жители на 17 години бяха арестуваните, след като замеряли с коктейли Молотов сирийски бежанци.

Полицията пък трябваше да се намеси няколко пъти, за да разтърве сирийски и афганистански бежанци. Те се сбиха, след като стана ясно, че сирийците са третирани с приоритет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа