Нови арести и обвинения срещу участници в бунта и атаката срещу Конгреса на САЩ

Нови арести и обвинения срещу участници в бунта и атаката срещу Конгреса на САЩ

Федерални агенти арестуваха още двама от нападателите срещу Капитолия, чиито лица обиколиха медиите в цял свят - единият, който отнася председателската катедра от Камарата на представителите, и този с бизонските рога и кожа на главата, предаде Ройтерс.

Срещу десетина души са повдигнати обвинения след щурма срещу сградата на Конгреса. ФБР призова обществото да помогне за идентифицирането на участниците в безредиците.

Единият арестуван е Адам Джонсън от Флорида, който е бил задържан вчера, става ясно от документи на затвора в окръг Пинелас в югоизточния щат. Трийсет и шест годишният Джонсън бързо бе идентифициран в социалните мрежи, а в. "Брадънтън хералд" съобщи, че той е от град Париш, на около 40 км южно от Тампа.

Другият, Джейкъб Антъни Чансли, известен като Джейк Анджели, който се озова на челно място в медиите и социалните мрежи с кожената си шапка с рога, боядисано лице, гол до кръста и размахващ двуметрово копие със знамето на САЩ, се е предал сам в полицията. Той е обвинен за незаконно нахлуване и проява на насилие в Капитолия, уточнява Франс прес, позовавайки се на министерството на правосъдието.

Родом от Аризона, този трийсетинагодишен мъж е забелязван неведнъж на демонстрациите в подкрепа на Тръмп във Финикс през последните месеци, на които всеки път е с прочутата си шапка.

Той се представя за "дигитален войник на КюАнон" (QAnon), движението на привърженици на конспиративни теории, за което Доналд Тръмп е герой и което разглежда щурма на Капитолия в сряда като триумф.

Третият арестуван е Дерек Еванс, член на щатския парламент в Западна Вирджиния, който се беше заснел как нахлува със сила в Конгреса с викове "Дерек Еванс е в Капитолия!", уточнява АФП. Той е задържан вчера в дома си и днес е обвинен в незаконно нахлуване и проява на насилие.

Вчера полицията съобщи за ареста на Ричард Барнет, който беше фотографиран с крак на бюрото на Нанси Пелоси.

Сред лицата с повдигнати обвинения са мъж, който имал 11 коктейла молотов в колата си, паркирана близо до Конгреса, друг, който нападнал с юмруци полицай от Капитолия и трети човек, влязъл с огнестрелно оръжие в района на Конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?