Нови борсови сривове в Испания и Италия

Нови борсови сривове в Испания и Италия

Седмицата започна с нови понижения на акциите, търгувани на борсите в Италия и Испания на фона на коментарите за влошаването на състоянието на банките в двете страни, предадоха информационните агенции

Търговията с акциите на водещите италиански банки бе спряна на борсата в Милано един час след началото на търговията. Причина за това бяха масираните разпродажби, на които бяха подложени банковите акции.

Книжата на двете най-големи италиански банки Unicredit и Intesa Sanpaolo са били спрени от търговия, след като за минути са изгубили съответно 5 и 4.7% от цената си, е обявил говорител на Borsa Italiana.

По информация на Ройтерс от търговия са били спрени още акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare и Mediobanca Banca di Credito Finanziario.

Малко повече от час след началото на днешната сесия основният индекс на борсата в Италия FTSE MIB загуби 2.4 на сто от стойността си до 12 757 пункта.

Същевременно борсов срив имаше и в Испания. След като в петък основният индекс IBEX 35 спадна с 6%, в първите часове на днешната сесия той пропадна с нови 4.3% до 5 976 пункта.

В същото време доходността по 10-годишните испански ДЦК достигна най-високата си стойност от създаването на еврото, след като поредната провинциална власт в страната поиска помощ от правителството в Мадрид, коментира Ройтерс.

Това подплаши инвеститорите допълнително и подсили опасенията, че Испания ще трябва да потърси международна финансова помощ.

Мурсия се оказа вторият регион, който ще поиска помощ от испанския премиер Мариано Рахой, след като в петък това направи Валенсия.

Според появила се в медиите информация в най-скоро време подобна помощ ще поискат още най-малко 6 испански региона.

Днес стана ясно още, че рецесията в Испания продължава, като икономиката на страната се е свила с 0.4% през второто тримесечие на годината. За първите три месеца на 2012 година спадът на брутния вътрешен продукт бе 0.3 на сто, припомнят от централната банка.

На годишна база през второто тримесечие икономиката отбелязва свиване с един процент.

Заради новините доходността по 10-годишните испански ДЦК се повиши с 28 базисни пункта до 7,55%.

Краткосрочните испански облигации пострадаха дори още по-сериозно. Лихвата по 5-годишните ДЦК достигна 7.33%, покачвайки се с 47 базисни пункта, докато доходността по 2-годишните облигации се повиши с 66 базисни пункта до 6.42%.

Доходността по 10-годишните италиански ДЦК надхвърли тази по еквивалентните ирландски облигации за първи път от януари 2009 г., достигайки 6.37%, след като се повиши с 16 базисни пункта.

Както е известно, Ирландия е една от страните в еврозоната, които получават международна финансова помощ.

Споделяне

Още от Бизнес