Нови чатове Бобоков-Узунов. ДАНС ще ги анализира

Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Специализиратана прокуратура е възжложила на ДАНС "детайлен и задълбочен анализ" на комуникацията между президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Това бе съобщено в понеделник, наред с пускането на нова порция от чатовете между двамата. Комуникацията бе намерена след изземване на телефона на бизнесмена и оттогава прокуратурата я публикува на части.

Разговорите станаха повод за образуване на дело за търговия с влияние, по което все още няма обвиняеми. Бобоков обаче е с повдигнато обвинение за участие в престъпна група по друго разследване – това за складирането на опасни отпадъци от завода "Монбат". Под отговорност бяха привлечени и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, братът на Бобоков – Атанас, бившят шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и още двама души. Разследващите твърдят, че чрез схема, ръководена от Живков, отпадъците не са били обезвреждани, а складирани на различни места в страната.

Захариева се е скрила, либийците страшно са се обидили

От комуникацията между Бобоков и Узунов става ясно, че двамата подробно са обсъждали казуса с либийския танкер "Бадр", който бе арестуван на бургаското пристанище през 2018 г. Тези действия предизвикаха дипломатически скандал с либийската страна и впоследствие бяха отменени от съда. От първите разговори, пуснати от прокуратурата, стана ясно, че Узунов е пратил на Бобоков решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с танкера, преди то да бъде публикувано. Новата порция чатове разкрива, че случаят "Бадр" е бил обсъждан напоително. В разговорите се намесва и дипломатът Румен Петров, за когото прокуратурата твърди, че е станал посланик в Алжир със застъпничеството на Бобоков. Петров е пращал на Бобоков съобщения за действията на външно министерство и атмосферата там.

 

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_c004bac6250ecbb115af6f7f2e67c613.jpg

 

Арестуването на "Бадр" е обжалвано и отменено от Върховния касационен съд (ВКС). Въпросното решение е пратено от Петров на Бобоков, пишат от прокуратурата. Наред с това дипломатът е написал на бизнесмена:

"Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд".

На това Бобоков отговаря: "Ще видим".

Прогнозата на приятеля на Петров се оказва грешна и ВАС изцяло отменя наложената на "Бадр" забрана да напуска пристанището. Именно това решение Узунов праща на Бобоков преди да е публикувано.

Казусът се гледа и от ВАС, и от ВКС, защото става дума за различни забрани – едното е забрана да се напуска пристанището, а другото е арест на морския съд.

Седмица, след като съдът е отменил забраната за напускане, Бобоков пише на президентския съветник Узунов:

"Трябва да реагирате серизоно, адаш!!! Захариева се е скрила и либийците страшно са се обидили!"

Бизнесменът изпраща на Узунов няколко ноти от либийската страна по казуса. Според прокуратурата те са ми били пратени от Петров, който пък работи във Външно. Освен това Бобоков получава от Узунов паметна бележка от среща на секретаря по външната политика на президента Николай Милков с либийски представител. До Бобоков е пратена и визитна картичка на либиеца.

Мога ли да звънна на началника?

Пак в рамките на същия разговор Бобоков е написал на Узунов следното:

"Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?".

От съобщението на прокуратурата не става ясно какъв е бил отговорът на Узунов. Размяната на документи, свързани с танкера, е продължила.

 

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_0c53570910630bfe5618ade1755442d7.jpg

 

В тази порция комуникация са намесени и разговори на Бобоков с бъдещия по онова време посланик в Алжир Петров. На него бизнесменът е напомнил, че чака предложения за Абуджа, Нигерия. Изпратени са му имената и биографията на дипломата Жоро Кираджиев, които той препраща на Узунов. Впоследствие Кираджиев получава назаначението.

Не им вярвам

Засега нито Бобоков, нито Узунов имат обвинения по това дело. И двамата бяха разпитвани като свидетели. Междувременно президентът Радев обяви, че не отстранява Узунов от поста му, защото няма доверие на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?